Toyota har klivit förbi Volkswagen

Att vid årets slut kunna stoltsera som världens största biltillverkare är en fjäder i hatten. När det är dags för 2015 att summeras ser Toyota ut att ligga bäst till, åtminstone baserat på nuvarande siffror.

När årets första sex månader summerades stod Volkswagen överst på pallen som världens största biltillverkare med 5,04 miljoner sålda bilar, och med Toyota som god tvåa med 5,02 miljoner bilar. Men det är inte halvårsvis titeln ”delas ut”, utan det är över ett helt år ”tävlingen” pågår. Toyota har de tre senaste åren lagt vantarna på titeln ”världens största biltillverkare”.

Hur det kommer att se ut när 2015 passerar målsnöret vet vi inte, men att Toyota ligger riktigt bra till är ingen vild gissning. När årets tre första kvartal (januari-september) nu summerats ser vi att japanerna har smitit förbi tyskarna.

I mitten av oktober rapporterade Volkswagen att de under perioden sålt 7,43 miljoner bilar världen över. I dag rapporterade Toyota sin motsvarande siffra – 7,49 miljoner bilar. Det skiljer alltså endast 60 000 bilar till Toyotas fördel.

En så pass liten fördel är normalt ingen garanti för att titeln säkras om tre månader, men med tanke på den stora Volkswagen-skandalen så är det kanske redan avgjort. Volkswagens fusk med dieselmotorer i omkring elva miljoner bilar uppdagades en och en halv vecka innan september månads utgång, så ett eventuellt försäljningstapp har inte hunnit påverka ovan nämnda siffra. Om försäljningen påverkas är det nu under årets sista kvartal det syns.

Enligt uppgifter den senaste tiden ska Volkswagens försäljningen ännu inte ha påverkats av dieselgate.