Toyota miljardsatsar i Europa

Toyota miljardsatsar i Europa

Toyota ska de närmaste två åren investera 2,4 miljarder kronor i sina fabriker i Storbritannien och Turkiet. Man effektiviserar produktionslinorna i samband med tillverkningsstarten av nya modeller. 1900 arbetstillfällen skapas.

Europa är en viktig marknad för Toyota och att kunna producera mer lokalt är ett av många steg för att effektivisera, även kostnadsmässigt, satsningen på vår kontinent.

 I samband med att man ska lansera nya bilar i C-segmentet, en halvkombi och en sedan, justerar man nu lite i sina fabriker i Storbritannien och Turkiet.

 

I dag tillverkar den turkiska fabriken (bilden till höger) bensin- och dieselversionerna av Auris medan den brittiska (bilden ovan) även tillverkar hybridversionen. I Storbritannien tillverkas också Avensis.

 När de nya C-segmentmodellerna börjar tillverkas förlägger man halvkombin till den brittiska anläggningen medan den turkiska får ha hand om sedanmodellen. Sistnämnda kommer att tillverkas parallellt med Toyota Verso.

 Totalt handlar det om investeringar på 2,4 miljarder kronor under två års tid. Det ska också leda till 1900 nya arbetstillfällen, 1 500 i Storbritannien och 400 i Turkiet.

 Att Toyota satsar på Europa är ingen nyhet. För att bara fjorton dagar sedan meddelades det att Toyota inleder ett samarbete med BMW som bland annat innebär att Toyota får ta del av BMW:s dieselmotorer med cylindervolym på 1,6 och 2,0 liter. Motorerna ska användas i utvalda modeller för den europeiska marknaden, gissningsvis de nya C-segmentmodellerna, bland andra.

Rättelse

I artikeln stod det tidigare att Toyota satsar 24 miljarder kronor. Det var fel och Toyota har nu gått ut med en rättelse om att den korrekta summan de satsar är 2,4 miljarder kronor.