Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fredex/Toyota/Nissan

Toyota och Nissan ställer ekonomiska krav på Storbritannien

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen är en segdragen historia. Något handelsavtal har ännu inte nåtts mellan de två parterna och biltillverkarna med produktion på öriket ser oroligt på framtiden. Om ett avtal inte nås menar Toyota och Nissan att den brittiska regeringen ska kompensera biltillverkarna.

Brexit, Storbritanniens utträde ur EU, verkställdes i skiftet mellan januari och februari 2020 men är på inga vis helt genomfört. Under innevarande år, som kallas övergångsperioden, ingår Storbritannien fortfarande i EU:s tullunion samt på EU:s inre marknad med de så kallade ”de fyra friheterna” (fri rörlighet för varor, kapital, människor och tjänster).

Denna övergångsperiod gäller fram till och med den 31 december 2020 men kan förlängas med högst ett till två år. Vad som händer därefter vet ingen i nuläget eftersom flera avtal mellan Storbritannien och EU inte är i hamn, bland annat det handelsavtal som man strävar efter. Och just handelsavtalet oroar biltillverkarna som är aktiva i Storbritannien eftersom stora volymer skeppas över Engelska kanalen till försäljning på europeiska fastlandet.

De två japanska giganterna Toyota och Nissan ställer nu krav på den brittiska regeringen. Om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU inte nås kommer de båda biltillverkarna att kräva ekonomisk kompensation för den tullavgift om tio procent som kommer att drabba de bilar som exporteras från Storbritannien till EU. Samma tullavgift finns i dag på bilar som tillverkas i USA och skickas till EU, något som drabbar exempelvis BMW och Volvo som har fabriker på andra sidan Atlanten.

Premiärminister Boris Johnson har uttryckt en vilja att ha ett handelsavtal klart innan övergångsperioden är till ända, men han menar samtidigt att Storbritannien skulle klara sig även utan ett avtal. Detta trots att europeisk bilindustri har beräknat att den förlorar över tusen miljarder kronor de kommande fem åren, om ett handelsavtal inte kommer på plats.

Produktion i Storbritanniens största bilfabrik – Nissans anläggning i Sunderland.Produktion i Storbritanniens största bilfabrik – Nissans anläggning i Sunderland.Produktion i Storbritanniens största bilfabrik – Nissans anläggning i Sunderland.
Produktion i Storbritanniens största bilfabrik – Nissans anläggning i Sunderland. Foto: Nissan

Nissan har tidigare sagt att deras produktion i Sunderland, som är Storbritanniens största bilfabrik, blir ohållbar om inget handelsavtal mellan Storbritannien och EU nås. Honda har tidigare meddelat att deras fabrik i Swindon, där Civic byggs, ska stängas under 2021.

I måndags inleddes en två veckor lång förhandlingsperiod mellan Storbritannien och EU som är tänkt att mynna ut i något positivt. Om det blir så återstår att se.