Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota och PSA bekräftar förändrat småbilssamarbete

I dag meddelar japanska Toyota och franska PSA att deras mångåriga samarbete inom A-segmentet i sin nuvarande form upphör 2021. Samtidigt passar de på att utöka de båda koncernernas samarbete på andra områden.

I måndags kunde du här på teknikensvarld.se läsa om hur Toyota och PSA verkar vara på väg att avsluta sitt samarbete inom segmentet mindre småbilar. Uppgiften hade vi snappat upp hos en fransk tidning och var därmed inte av officiell karaktär.

Men nu bekräftar Toyota och PSA att det samarbete inom A-segmentet, som gett oss Citroën C1, Peugeot 107 och senare 108 samt Toyota Aygo, som tog sin form redan 2001/2002 upphör i sin nuvarande struktur 2021. Då tar Toyota ensamt över det finansiella ägarskapet av joint venture-bolaget Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TPCA) som i den tjeckiska Kolin-fabriken har tillverkat, och fortfarande tillverkar, de tre nämnda modellerna sedan 2005. Fabriken kommer att bli ett dotterbolag till Toyota Motor Europe.

Det meddelas att företagen har kommit överens om att Toyota fortsätter att tillverka C1, 108 och Aygo i den tjeckiska fabriken. Dock uppger de inte hur länge de avser fortsätta tillverka PSA-koncernens modeller som 2021 är sex år gamla.

Ett nytt samarbete presenteras också i dag. Toyota och PSA utökar nämligen samarbetet på transportbilssidan. Från och med slutet av 2019 ska PSA:s fabrik i spanska Vigo tillverka en skåpbil i C-segmentet för Toyotas räkning.

Redan i dag tillverkar PSA i franska Hordain-fabriken Toyota Proace som är syskonmodell till Citroën Spacetourer och Peugeot Traveller.

Toyota skriver att de kommer att vara delaktiga i utvecklingen så det är förmodligen inte någon ren ”badge engineering” det rör sig om.

– Dagens överenskommelse belyser det omfattande och utmärkta samarbetet som existerar mellan Groupe PSA och Toyota. Vår överenskommelse gör att företagen kan fortsätta använda sina styrkor samtidigt som de på delar teknik- och utvecklingskostnader. Vår plan för Kolin-fabriken visar på Toyotas filosofi att tillverka bilar där de säljs och företagets långsiktiga engagemang för tillverkning i Europa, säger Toyotas Dieder Leroy.

– Vi har inlett ett nytt kapitel i vårt framgångsrika och berikande partnerskap, baserat på vårt givande samarbete att ge våra kunder och företag största möjliga fördelar, säger PSA:s Carlos Tavernes.