Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Takaoka-fabriken hör till de drabbade anläggningarna.Takaoka-fabriken hör till de drabbade anläggningarna.Takaoka-fabriken hör till de drabbade anläggningarna.
Takaoka-fabriken hör till de drabbade anläggningarna. Foto: Toyota Motor Corporation

Toyota påverkas av cyberattack – stänger fabriker

En attack mot en underleverantör tvingar Toyota att stoppa produktionen. Det är ännu ett bakslag efter coronapandemin och halvledarbristen. Man hoppas kunna starta produktionen senare i veckan. 

I morgon tisdag kommer Toyota att avbryta all tillverkning i hemlandet Japan, efter att ett företag som levererar plastdelar och elektroniska komponenter drabbats av en misstänkt cyberattack. Det rapporterar branschtidningen Automotive News

Den omedelbara effekten är att man måste dra ned produktionstakten i företagets 14 inhemska fabriker och totalt handlar det om att 13 000 bilar inte kommer att kunna byggas. 

Attacken kom strax efter Japans besked att man ansluter sig till allierade i väst om att införa sanktioner mot Ryssland på grund av den pågående aggressionen mot Ukraina. Dock har man ännu ingen information om vem som ligger bakom attacken eller vad motivet bakom skulle vara. 

Toyota har hittills klarat sig förhållandevis bra genom coronakrisen och inte blivit lika hårt drabbat av halvledarbristen som många andra. Samtidigt har man inte varit helt opåverkade och bland annat tvingades man stoppa produktionen i kinesiska Tianjin efter att den kinesiska regeringen genomförde flera omgångar av coronamasstester på invånare.

Nu hoppas Toyota på att kunna återuppta verksamheten senare i veckan, rapporterar Nikkei.