Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota satsar 4,6 miljarder i Uber

Japanska Toyota och amerikanska Uber Technologies fördjupar sitt samarbete. Toyota investerar närmare 4,6 miljarder kronor i en satsning som ska ge de båda företagen en rejäl utvecklingsskjuts inom självkörande fordon.

Uber satsar hårt på självkörande fordon, men ligger trots det inte lika långt fram på området som andra bolag, exempelvis Waymo. I mars i år drabbades de dessutom av ett enormt bakslag när en av företagets självkörande Volvo XC90 körde på en kvinna så pass svårt att hon avled (Ubers teknik användes i bilen, inte Volvos). Av den anledningen har Uber stoppat alla sina autonoma bilar och dessutom (tillfälligt) stängt ned verksamheten i Arizona, företagets centrala del inom autonom teknik, där olyckan inträffade.

Men Uber ger inte upp utvecklingen av självkörande bilar. Nu får de hjälp från japanskt håll, nämligen från Toyota som de redan har ett samarbete med sedan ett par år tillbaka. Toyota, som även de anses ligga efter många konkurrenter på området på grund av inledande försiktighet till tekniken, investerar nämligen närmare 4,6 miljarder kronor i Uber Technologies. Det meddelade de båda bolagen under måndagen.

Toyota pausade sina självkörande testbilar i samband med dödsolyckan med Ubers bil.

Det fördjupade samarbetet ska leda till att Ubers självkörande teknik ska kombineras med Toyotas säkerhetssystem som paketeras under namnet Guardian, system som inte gör en bil helt autonom men som i hög grad bidrar till säkrare körning, exempelvis filhållningsassistans.

Tekniken från de båda företagen ska byggas in i Toyotas MPV-modell Sienna (översta bilden). 2021 ska bilarna börja rulla som en del i Ubers transportverksamhet, ungefär på samma sätt som de bilar som Volvo leverera till Uber men som nu står stilla på grund av dödsolyckan.

De båda företagens avsikt är att hitta en strategi för att lösa de problem som i dag finns kring massproduktion av självkörande bilar avsedda för exempelvis bildelningsflottor och andra transport- och servicetjänster.

Efter Toyotas investering värderas Uber Technologies nu till motsvarande 658 miljarder kronor.

Toyotas satsning i Uber påverkar inte företagets egen forskning och utveckling inom det autonoma området. De kommer fortsatt att köra på eget spår.