Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota har utsett nya roller i ledningsgruppen, nya vd:n Koji Sato i mitten här.
Toyota har utsett nya roller i ledningsgruppen, nya vd:n Koji Sato i mitten här.
Toyota har utsett nya roller i ledningsgruppen, nya vd:n Koji Sato i mitten här.
1 AV 2
Teknikens Världs Stora Bilpris 2023 på sju minuter
2 AV 2
Toyota har utsett nya roller i ledningsgruppen, nya vd:n Koji Sato i mitten här.
Foto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock / IBL

Toyota satsar mer på elektrifiering med ny vd

Toyota har utsett en helt ny styrgrupp och företagets nya vd, Koji Sato, avslöjar att varumärkets nya strategi handlar om elektrifiering, mjukvara och koldioxidneutralitet i Asien. Den första punkten ska ledas av och genom Lexus först och främst.

Alla roller i Toyotas ledning har bytts ut och den nya vd:n heter Koji Sato. I dag är han chef för Lexus, vilket har betydelse för märkets framtida strategi, men låt oss återkomma till det. Sato har meddelat inom vilka områden företaget ska satsa framöver: elektrifiering, mjukvara och koldioxidneutralitet i Asien. Dessutom ska man satsa på mångfald, främst rörande personalen på företaget.

Toyota har tidigare sagt att de inte tror på enbart elektrifiering, utan det krävs en variation av satsningar för att lyckas med klimatmålen. Det står man fast vid, men ska trappa upp satsningen på elektrifiering från och med nu. Och det är här som Lexus spelar en stor roll, för det är genom Lexus man ska leda elektrifieringen framåt. En ny plattform helt dedikerad till elbilar ska lanseras av Lexus 2026 och det blir en viktig del i det hela.

– För att leverera attraktiva elbilar till fler kunder måste vi effektivisera bilens struktur, och med ett elbil-först-tänk måste vi drastiskt förändra vårt sätt att göra affärer, från tillverkning till försäljning och service. Lexus kommer att leda denna omvandling, säger Koji Sato i ett uttalande.

Yoshihiro Nakata heter den nya vd:n för Toyota Europa, i dag vice vd i samma region. Toyota ser Europa som den snabbast föränderliga regionen i världen, gällande bilbranschen, särskilt inom områden som koldioxidneutralitet och -reduktion, elektrifiering, vätgasekonomi och mobilitetslösningar. Därför är det en viktig marknad, eftersom Toyota dessutom är så stora både här och globalt. Den nya strukturen för företaget skapades för att verksamheten ska kunna vidareutvecklas i just andra regioner än bara Japan.

– Vårt nya team, under temat ”arv och evolution”, kommer att implementera produktcentrerad och regioncentrerad förvaltning, samtidigt som vi värdesätter filosofin för vårt företags grundande och kommer att sträva efter att helt omforma Toyota till ett mobilitetsföretag, säger Koji Sato.