Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota ska prioritera design på bilarna

Tänker man på Toyota tänker man oftast inte på läckert formgivna bilar. Men det ska bli ändring på det nu när företagets designchef säger att designbiten fortsättningsvis ska bli prioriterad.

Toyota har påbörjat en förvandling. För några år sedan lovade Toyotas vd Akio Toyoda att märket – som ofta beskylls för att vara tråkigt – ska bli sportigare. I år har vi fått se första steget mot ett sportigare Toyota i form av GT 86 som svarade upp mot alla förväntningar och lite till (läs mer om det här). Mer sportighet är dessutom på gång, förmodligen kommer en ny generation Supra inom några år.

 Toyota, som anses bygga några av världens mest driftsäkra bilar, ska från och med nu dessutom satsa på design som tilltalar i högre utsträckning.

 Under en konferens om bilinteriörer i USA förra veckan uttalade sig Toyotas designchef vid Calty Design Research, Kevin Hunter, om att design ska prioriteras. Detta berättar WardsAuto som var ansvariga för konferensen.

 – Vi ska agera mer instinktivt. Vi ska fortsätta lyssna på våra kunder, men vi kan inte åstadkomma kreativ design genom att bara lyssna på våra kunder. De vet inte vad de vill ha om fem år. Vi kommer att stå för förutsägelserna, sa Kevin Hunter under konferensen förra veckan.

 Han menar att företagets framtida bildesign ska bli mer självsäker och optimistisk i stället för söt eller överraskande. Kevin Hunter säger att de redan visat lite mer djärv design i form av nya Avalon och konceptbilen NS4 från tidigare i år (se bilderna ovan och nedan).

 – Låt oss vara ärliga, vi har tidigare haft tråkig design. Nu rör vi oss mot mer oväntad design, det är vårt stora budskap.