Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota slipper fler påföljder för plötsligt accelererande bilar

Nu står det klart att amerikansk domstol anser att Toyota har gjort tillräckligt efter skandalen med bilar som plötsligt accelererade och krävde flertalet dödsoffer.

Under 2000-talets första årtionde omkom flertalet personer på grund av plötsligt accelererande Toyota- och Lexus-bilar. Det finns uppgifter om att uppemot 89 personer dog i olyckor orsakade av problemet där gaspedaler fastnade i nedtryckt läge.

Till sist visade det sig att det var golvmattorna i bilarna som flyttade på sig under färd och placerade sig så olyckligt att de hindrade gaspedalerna att återgå till ursprungsläget. Toyota tvingades återkalla miljontals bilar.

I mars 2014 dömde amerikanska justitiedepartementet Toyota till 1,2 miljarder dollar i avgifter samt att de som en del av uppgörelsen ska övervakas av en oberoende part under tre år. Detta då Toyota ansågs ha förminskat problemen, vilselett tillsynsmyndigheter samt försett kongressen med felaktig information.

I augusti avslutades den treåriga övervakningen och justitiedepartementet har därför rekommenderat att den statliga processen i ärendet ska avslutas. I torsdags meddelade en federal domare att rekommendationen följs. Toyota kan därmed pusta ut. Dock kvarstår det enstaka civila processer som ännu inte är avslutade.

Toyota var nöjda med domarens besked:

– Under de senaste tre åren har vi arbetat hårt med en ständig förbättring för att göra Toyota till ett starkare företag som tjänar sina kunder bättre, säger Toyota-talesmannen Scott Vazin.

Domaren som valde att följa justitiedepartementets rekommendation var dock inte nöjd med utfallet. Han anser att 1,2 miljarder dollar i böter samt extern övervakning inte är tillräckligt från regeringens sida. Vid domen 2014 uttryckte han dessutom en önskan om att de Toyota-chefer skulle hållas ansvariga för ”denna tragiska episod”.

Toyotas bötesbelopp om 1,2 miljarder dollar var 2014 det högsta som amerikanska staten någonsin tilldelat en biltillverkare. Det rekordet har nu överträffats av det belopp om 4,3 miljarder dollar som Volkswagen dömts att betala i böter.

LÄS OCKSÅ: Toyotas lösning på pedalproblemet – en metallbit