Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Asobov / Shutterstock

Toyota stänger rysk fabrik

Toyota stänger sin fabrik i Sankt Petersburg, Ryssland. Tillverkningen har legat nere sedan Rysslands invasion av Ukraina, men nu ser den japanska tillverkaren ingen väg ur problemen. Det kan även bli tal om försäljning av fabriken.

Enligt Automotive News europeiska utgåva stänger nu Toyota sin fabrik i Sankt Petersburg, Ryssland. Fabriken har fram tills i februari 2022 tillverkat RAV4 och Camry och kapaciteten är under normala år en produktionsvolym på 100 000 bilar. Under 2021 tillverkades enligt Toyota 42 235 RAV4 och 38 547 Camry. RAV4 var under 2021 den elfte bäst säljande bilmodellen i Ryssland med 38 441 sålda bilar, enligt uppgifter i Automotive News Europe från Moskva-baserade AEB Automobile Manufacturers Committe. Detta kan jämföras med att Toyota sålde totalt 221 bilar i Ryssland i augusti i år, med andra ord har försäljningen droppat med 97 procent för den japanska tillverkaren. Detta tillsammans med råvaru- och komponentbrist, plus alla andra övergripande problem som den ryska invasionen av Ukraina har medfört gör att Toyota nu väljer att stänga fabriken.

Fabriken har varit verksam sedan 2007 och runt 1 900 personer arbetar vid den moderna produktionsanläggningen. Totalt har Toyota 2 350 anställda i Ryssland. En talesman för den japanska tillverkaren berättar för Automotive News att Toyota estimerar att ungefär 2 000 av deras anställda kommer att lämna märket i Ryssland. Kvar blir de som behövs för att sköta service och liknande för redan existerande Toyota- och Lexus-ägare. 

Toyota har stått redo att återuppta produktionen i Sankt Petersburg om förutsättningarna skulle förändras, men de ser nu ingen annan utväg än att stänga fabriken. Kanske kommer den att säljas?

Just det sistnämnda är inget lätt beslut att ta, för exakt hur går en försäljning till och vad ingår vid en sådan? Under normala förutsättningar hade det funnits tydliga regelverk att följa rörande rättigheter, inventarier och så vidare – men vad gäller i Ryssland i dag? En talesperson för Toyota Europe understryker till Automotive News Europe att om fabriken säljs så kommer den inte att tillverka Camry och RAV4-bilar under annat märke i alla fall.