Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota CamryToyota CamryToyota Camry
Toyota Camry Foto: Copyright 2011

Toyota störst i världen under första kvartalet

General Motors plockade hem titeln som världens största biltillverkare förra året, mitt framför nosen på Volkswagen och Toyota. I år ser japanerna ut att ge amerikanerna en match på allvar då man under årets tre första månaden sålde fler bilar än både GM och VW.

Amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg har sammanställt årets första kvartals försäljningssiffror för de tre största biltillverkarna i världen. I dessa ser vi att Toyota, inklusive koncernmärkena Lexus, Scion och Daihatsu, sålde 2,49 miljoner bilar under de tre månaderna.

 Det betyder att Toyota, åtminstone temporärt, övertagit titeln som världens största biltillverkare eftersom amerikanska GM endast sålde 2,28 miljoner bilar under kvartalet och Volkswagen, världens näst största biltillverkare 2011, endast nådde upp till 2,19 miljoner.

 Toyotas siffra är en ökning med massiva 18 procent jämfört med första kvartalet förra året. Om Toyota kommer att kunna knipa titeln när 2012 förpassas till historieböckerna återstår att se, men att de har stora chanser till det låter inte alls osannolikt nu när de till stora delar har repat sig från förra årets jordbävning i Japan.

 Dessutom har Toyota en rad nya modeller som lär bli populära runt om i världen, exempelvis Camry (bilden ovan) och Prius-familjen som vuxit i antal samt laddhybriden som nyligen börjats sälja i USA och i sommar kommer till Europa. Lägg där till Toyota Corolla som alltid säljer bra. Förra året var Corolla världens mest sålda bilmodell med drygt en miljon exemplar. I bildgalleriet nedan kan du ta del av världens 25 mest sålda bilmodeller under förra året. Intressant lista!

 Toyota var mellan 2008 och 2010 världens största biltillverkare. Dessförinnan hade GM den titeln under 77 raka år. Volkswagen har ännu inte hamnat i topp, men satsar hårt för att bli det inom de närmaste 5-6 åren.