Toyota vill bygga bilar med PSA

Toyota kan komma att ersätta Fiat i Sevelnord-fabriken i norra Frankrike, som man i dagsläget delar med PSA-gruppen.

Fiat har förklarat att man tänker dra sig ur samarbetet 2017, vilket också avslöjar att nästa generation av transportbilarna Peugeot Expert, Citroën Jumpy och Fiat Scudo kommer om fem år. I Fiats ställe har Toyota intresserat sig för att gå in i fabriken. 

 –Sevelnord kommer att överleva. Jag pratade med PSA-chefen Philippe Varin och så vitt jag vet diskuteras ett samarbete med Toyota för lätta kommersiella fordon, säger Frankrikes president Nicolas Sarkozy i en intervju med tidningen La Voix du Nord. 

 Det som talar för detta är den starka yenen som äter upp vinster för de japanska företagen, men PSA ropar inte hej förrän man kommit över bron.

 – Det är inte något definitivt med en ny partner, säger en talesman för PSA till Auto News och tillägger att Fiat inte gått ut med att man faktiskt ska dra sig ur affären. 

 Förutom transportbilarna byggs även Peugeot 807 och Citroën C8 i fabriken som sysselsätter 2 800 anställda. Andelen Fiat-bilar som byggs uppgår till en femtedel av produktionen, och de resterande 80 procenten är PSA-bilar.

Sedan tidigare bygger Toyota och PSA bilar tillsammans. I Tjeckien byggs Aygo, 107 och C1 under ett och samma tak.