Trenden: Hellre billig elbil än lång räckvidd
På de stora marknaderna i Europa tar små elbilar med kort räckvidd över topplistorna för elbilar. Försäljningen av laddhybrider ser ut att plana ut.
I höst rasar totalförsäljningen av bilar i Europa på grund av halvledarbristen, och det är i synnerhet bensin- och dieselbilar som drabbas. Industrin verkar styra tillgången av halvledare till produktionen av elbilar och laddhybrider.
Men även om tillväxten i termer av marknadsandelar är ett resultat av ett utbudsunderskott kan vi konstatera att laddbara bilar ökar också i reella tal i Europa. I västra Europa ökade försäljningen av elbilar med 43 procent i oktober jämfört med förra året, på en totalmarknad som minskade 30 procent. Laddhybrider håller ställningarna, men inte mer än så. Totalt ökade försäljningen av laddhybrider med tre procent. Det innebär en växande marknadsandel på en fallande totalmarknad, men reser frågan om laddhybrider är på väg att plana ut försäljningsmässigt.
Det finns dock stora nationella skillnader. I Tyskland föll för första gången försäljningen av laddhybrider i oktober, jämfört med samma månad 2020. I Frankrike däremot ökade försäljningen av laddhybrider med 13 procent och nådde i oktober en marknadsandel på 9,7 procent.
Men även i Frankrike är det renodlade elbilar som verkligen exploderar på marknaden med en försäljningsökning på 55 procent i oktober jämfört med förra året. Elbilar har nu en marknadsandel på 13,1 procent i Frankrike.
I Italien, Europas fjärde största bilmarknad, rasar totalförsäljningen som på alla andra marknader. Laddhybrider ökar dock 40 procent och når en marknadsandel på fem procent. Men precis som i Frankrike är det renodlade elbilar som verkligen går i taket – plus 146 procent och i oktober sju procent av den italienska bilmarknaden .
Särskilt intressant är att se hur elbilsökningen gestaltar sig på modellnivå. Elbilsmarknaden definierades de första åren av dyra premiummodeller som såldes till så kallade ”early adopters”, en teknikintresserad målgrupp som har råd att investera stora summor i sina nya bilar. Bilar som till exempel Tesla Model S, Audi e-tron och Jaguar i-Pace. Eftersom batterierna och tekniken var dyra var det svårt att bygga in dem i småbilar i lågprissegmenten.
LÄS OCKSÅ: Fransk dominans i Europa – stort ras för Golf
Men i höst ser vi ett skifte. På flera marknader är det utpräglade lågpriselbilar som växer snabbast, och till och med leder försäljningen.
Modellerna som drar utvecklingen är billiga småbilar med relativt kort räckvidd. Bästsäljaren i oktober i Italien är Dacia Spring, marknadens billigaste elbil. Dacia Spring byggs i Kina och har en räckvidd på 23 mil. Dacia Spring följs i försäljningstoppen av Fiat 500e och Smart Fortwo EQ, även de med utpräglat små batterier.
I Frankrike, kontinentens näst största bilmarknad efter Tyskland, leder Renault Zoe före Dacia Spring. På tredje plats har vi Peugeot e-208. Småbilarna med låg prislapp har knuffat ned Tesla Model 3 till en fjärde plats i Frankrike i oktober.
I Tyskland leds sedan årsskiftet elbilstoppen av Tesla Model 3 före Volkswagen ID.3 och Volkswagen e-Up. Men tittar vi på de senaste siffrorna från oktober är rangordningen Renault Zoe, före Smart Fortwo EQ och Volkswagen ID.3.
En förklaring till det stora intresset för billiga elbilar kan vara att subventionerna för elbilsköp i flertalet europeiska länder är en fast summa. För billiga elbilar blir subventionen relativt sett betydligt större än för en dyrare elbil. I Italien ges elbilköpare upp till 6 000 euro i bidrag, iTyskland får elbilsköpare upp till 9 500 euro i bidrag för elbilsköp. För en Dacia Spring betyder det att priset i princip halveras efter full bonus.
Elbilstoppen
Försäljning under oktober 2021.
Tyskland
Renault Zoe, 2 209
Smart Fortwo EQ, 2 195
Volkswagen ID.3, 2 145
Skoda Enyaq, 1 790
Tesla Model 3, 1 359
Volkswagen e-Up, 1 087
Frankrike
Renault Zoe, 2 348
Dacia Spring, 2 204
Peugeot e-208, 1 732
Tesla Model 3, 951
Renault Twingo ZE, 903
Fiat 500e, 875
Italien
Dacia Spring, 1 777
Fiat 500e, 1 060
Smart Fortwo EQ, 621
Renault Twingo ZE, 532
Renault Zoe, 341
Peugeot e-2008, 301
Sverige
Volkswagen ID.4, 640
Skoda Enyaq, 380
Polestar 2, 379
Kia e-Niro, 358
Nissan Leaf, 346
MG ZS EV, 275
Volkswagen ID.3, 270
Ford Mustang, 246
Volvo XC40, 145
BMW i3, 130
Audi e-tron, 105
Renault Zoe, 96
Källor: Bil Sweden, Acea, InsideEVs
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se