Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mindre elbilar med kortare räckvidd är på stark frammarsch. Laddhybriderna står mer eller mindre och stampar.Mindre elbilar med kortare räckvidd är på stark frammarsch. Laddhybriderna står mer eller mindre och stampar.Mindre elbilar med kortare räckvidd är på stark frammarsch. Laddhybriderna står mer eller mindre och stampar.
Mindre elbilar med kortare räckvidd är på stark frammarsch. Laddhybriderna står mer eller mindre och stampar. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Trenden: Hellre billig elbil än lång räckvidd

På de stora marknaderna i Europa tar små elbilar med kort räckvidd över topplistorna för elbilar. Försäljningen av laddhybrider ser ut att plana ut.

I höst rasar totalförsäljningen av bilar i Europa på grund av halvledarbristen, och det är i synnerhet bensin- och dieselbilar som drabbas. Industrin verkar styra tillgången av halvledare till produktionen av elbilar och laddhybrider.

Men även om tillväxten i termer av marknadsandelar är ett resultat av ett utbudsunderskott kan vi konstatera att laddbara bilar ökar också i reella tal i Europa. I västra Europa ökade försäljningen av elbilar med 43 procent i oktober jämfört med förra året, på en totalmarknad som minskade 30 procent. Laddhybrider håller ställningarna, men inte mer än så. Totalt ökade försäljningen av laddhybrider med tre procent. Det innebär en växande marknadsandel på en fallande totalmarknad, men reser frågan om laddhybrider är på väg att plana ut försäljningsmässigt.

Det finns dock stora nationella skillnader. I Tyskland föll för första gången försäljningen av laddhybrider i oktober, jämfört med samma månad 2020. I Frankrike däremot ökade försäljningen av laddhybrider med 13 procent och nådde i oktober en marknadsandel på 9,7 procent.  

Men även i Frankrike är det renodlade elbilar som verkligen exploderar på marknaden med en försäljningsökning på 55 procent i oktober jämfört med förra året. Elbilar har nu en marknadsandel på 13,1 procent i Frankrike.

I Italien, Europas fjärde största bilmarknad, rasar totalförsäljningen som på alla andra marknader. Laddhybrider ökar dock 40 procent och når en marknadsandel på fem procent. Men precis som i Frankrike är det renodlade elbilar som verkligen går i taket – plus 146 procent och i oktober sju procent av den italienska bilmarknaden . 

Särskilt intressant är att se hur elbilsökningen gestaltar sig på modellnivå. Elbilsmarknaden definierades de första åren av dyra premiummodeller som såldes till så kallade ”early adopters”, en teknikintresserad målgrupp som har råd att investera stora summor i sina nya bilar. Bilar som till exempel Tesla Model S, Audi e-tron och Jaguar i-Pace. Eftersom batterierna och tekniken var dyra var det svårt att bygga in dem i småbilar i lågprissegmenten.

LÄS OCKSÅ: Fransk dominans i Europa – stort ras för Golf

Men i höst ser vi ett skifte. På flera marknader är det utpräglade lågpriselbilar som växer snabbast, och till och med leder försäljningen.

Modellerna som drar utvecklingen är billiga småbilar med relativt kort räckvidd. Bästsäljaren i oktober i Italien är Dacia Spring, marknadens billigaste elbil. Dacia Spring byggs i Kina och har en räckvidd på 23 mil. Dacia Spring följs i försäljningstoppen av Fiat 500e och Smart Fortwo EQ, även de med utpräglat små batterier.

Billiga elbilen Dacia Spring har på allvar börjat ta sig in i topplistorna över elbilsförsäljningen i Europa. Klicka på bilden för att läsa vår provkörning av Dacia Spring.Billiga elbilen Dacia Spring har på allvar börjat ta sig in i topplistorna över elbilsförsäljningen i Europa. Klicka på bilden för att läsa vår provkörning av Dacia Spring.Billiga elbilen Dacia Spring har på allvar börjat ta sig in i topplistorna över elbilsförsäljningen i Europa. Klicka på bilden för att läsa vår provkörning av Dacia Spring.
Billiga elbilen Dacia Spring har på allvar börjat ta sig in i topplistorna över elbilsförsäljningen i Europa. Klicka på bilden för att läsa vår provkörning av Dacia Spring. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

I Frankrike, kontinentens näst största bilmarknad efter Tyskland, leder Renault Zoe före Dacia Spring. På tredje plats har vi Peugeot e-208. Småbilarna med låg prislapp har knuffat ned Tesla Model 3 till en fjärde plats i Frankrike i oktober.

I Tyskland leds sedan årsskiftet elbilstoppen av Tesla Model 3 före Volkswagen ID.3 och Volkswagen e-Up. Men tittar vi på de senaste siffrorna från oktober är rangordningen Renault Zoe, före Smart Fortwo EQ och Volkswagen ID.3. 

En förklaring till det stora intresset för billiga elbilar kan vara att subventionerna för elbilsköp i flertalet europeiska länder är en fast summa. För billiga elbilar blir subventionen relativt sett betydligt större än för en dyrare elbil. I Italien ges elbilköpare upp till 6 000 euro i bidrag, iTyskland får elbilsköpare upp till 9 500 euro i bidrag för elbilsköp. För en Dacia Spring betyder det att  priset i princip halveras efter full bonus.

Elbilstoppen

Försäljning under oktober 2021.

 

Tyskland

Renault Zoe, 2 209

Smart Fortwo EQ, 2 195

Volkswagen ID.3, 2 145

Skoda Enyaq, 1 790

Tesla Model 3, 1 359

Volkswagen e-Up, 1 087

 

Frankrike

Renault Zoe, 2 348

Dacia Spring, 2 204

Peugeot e-208, 1 732

Tesla Model 3, 951

Renault Twingo ZE, 903

Fiat 500e, 875

 

Italien

Dacia Spring, 1 777

Fiat 500e, 1 060

Smart Fortwo EQ, 621

Renault Twingo ZE, 532

Renault Zoe, 341

Peugeot e-2008, 301

 

Sverige 

Volkswagen ID.4, 640

Skoda Enyaq, 380

Polestar 2, 379

Kia e-Niro, 358

Nissan Leaf, 346

MG ZS EV, 275

Volkswagen ID.3, 270

Ford Mustang, 246

Volvo XC40, 145

BMW i3, 130

Audi e-tron, 105

Renault Zoe, 96

 

Källor: Bil Sweden, Acea, InsideEVs