Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trollhättan vill ha Tesla-fabrik

Teslas planer på att etablera en fabrik i Europa har dragit intresse till sig. Nu har en grupp med bas i Trollhättan fått upp ögonen för den amerikanska elbilstillverkaren. Tesla-tillverkning i gamla Saab-fabriken, det vore mumma för regionen.

Saabs nedläggning kändes av i Trollhättan med omnejd. Saab var regionens största privata arbetsgivare och Nevs, som köpte upp konkursboet efter Saab, har ännu inte kunnat axla manteln. Frågan är om de någonsin kommer att göra det. Kanske framtiden ändå ser ljus ut för regionen, åtminstone sett ur ett fordonsindustriellt perspektiv, för nu rapporterar Sveriges Radio P4 Väst att en grupp intressenter, med bland annat Business Sweden, har gått samman för att locka den amerikanska elbilstillverkaren Tesla till Trollhättan.

Gruppen ska redan ha varit i kontakt med Tesla och målet är att få till en fordonstillverkning i staden, kanske till och med i den gamla Saab-fabriken som Nevs i dag äger och som sägs klara av att inhysa ännu en biltillverkare. Nevs har tidigare öppnat upp dörren för tillverkning av andra bilmärken i Stallbacka-fabriken.

Även Fordonskomponentgruppen, FKG som är branschorganisationen för underleverantörer till fordonsindustrin, har varit med vid kontakten med Tesla. FKG:s vd Fredrik Sidahl är dock förtegen vad gäller vad som har sagts och vad som har framkommit efter kontakten med Tesla. Men han ser positivt på det hela:

– Jag tror de (möjligheterna till att få Tesla till Sverige, reds anm) är rätt bra, därför att Sverige har en väldigt väl utbyggd infrastruktur med sin leverantörsindustri och en kompetens att bygga bra fordon med högt teknologiskt innehåll, säger han till Sveriges Radio P4 Väst.

Men det blir inte hur lätt som helst att få Tesla till Sverige och Trollhättan. Det finns många konkurrenter att tampas med ute i Europa. Bland annat har Tyskland, Nederländerna och Portugal anmält sitt intresse, och inte minst Finland som vi skrev om i december förra året.

Om Tesla skulle välja Trollhättan skapas hundratals nya arbetstillfällen – minst. Och Tesla skulle även kunna damma av Saabs gamla slogan ”Made in Trollhättan by trolls”.