Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagens fabrik i Wolfsburg.Volkswagens fabrik i Wolfsburg.Volkswagens fabrik i Wolfsburg.
Volkswagens fabrik i Wolfsburg. Foto: Richard Bartz, Wikimedia Commons

Trots dieselskandalen – Volkswagen ökar vinsten

Volkswagen må vara skakat av dieselgateskandalerna, som fortfarande rullas upp, men det märks knappast på företagets resultat. Första halvåret ökade vinsten till motsvarande 85 miljarder kronor.

Det är inte bara General Motors som redovisat resultat för första halvåret i veckan. Även dieselgatedrabbade Volkswagenkoncernen redovisar sina ekonomiska data. Och om det varit dämpad stämning i Wolfsburg på grund av dieselskandalen och kartellproblem, så muntrar säkert halvårsbokslutet upp.

Trots kriserna har man nämligen fortsatt god likviditet, och koncernens vinst steg till hela 8,9 miljarder euro, motsvarande nära 90 miljarder kronor alltså. Förra året, samma tidsperiod, så var samma siffra ”bara” 7,5 miljarder euro.

Och siffrorna är positiva eller lika som i fjol för alla gruppens varumärken. Volkswagen personbilar ökade vinsten till 1,8 miljarder euro (0,9 förra året), Audi 2,7 miljarder euro (lika som i fjol), Skoda ökade med 25 procent till 860 miljoner euro, Seat ökade med 41 procent till 130 miljoner euro och Bentley till 13 miljoner euro, från ett minusresultat på 22 miljoner i fjol. Porsche ökade vinsten till 2,1 miljarder euro från 1,8 i fjol.

Även för gruppens transport- och lastbilar ökade vinsterna, svenska Scania visade 673 miljoner euro i vinst mot 550 i fjol, MAN ökade till 193 miljoner, mot 186 i fjol, och Volkswagen Transportbilar ökade sin vinst med nära 50 procent till 448 miljoner euro.