Trots krisen – så ska BMW fortsätta ha hög lönsamhet
Pandemi, komponentkris och ett osäkert val hemma i Tyskland. Men inget tycks bita på BMW som fortsätter att ha hög lönsamhet. Enligt finanschefen Nicola Peter är hög efterfrågan på nya och begagnade bilar ett bra tecken.
Flera industrier har problem efter att coronapandemin lamslagit världen det senaste året. Dessutom bromsas elektronik-, teknik-, och bilindustrin av en omfattande komponentbrist som väntas pågå även under 2022.
Men BMW:s finanschef Niclas Peter tror på en fortsatt hög lönsamhet och nämner nivåer på mellan sex och nio procent med ett troligt utfall för 2021 på närmare nio än sex procent. Det är nivåer som flera andra biltillverkare ser på med stor avundsjuka, speciellt det här året.
Men krisen skapar enligt Peter inte bara problem. Efterfrågan på bilar är hög vilket gjort att priserna på begagnade bilar hålls uppe. Dessutom kan tillverkare och återförsäljare minska rejält på sina stora lager och därmed minska på mängden bundet kapital.
Priset på litium skenar
Råvarupriserna skenar på vissa håll – bland annat stiger priset på litium i olika former kraftigt – men enligt Peter är det fortfarande möjligt att balansera prisökningar med nedgång i andra delar eller med olika valutor.
För Nicola Peter är osäkerheten runt komponentbristen det största problemet när han ska förutspå utfallet för 2021. Dessutom tror Peter att bristen kommer att bestå under hela 2022.
När bilindustrin nu ställer om från fossilbilar till elbilar ser Nicola Peter stora möjligheter att ta bort kostnader.
– Vi erbjuder totalt flera olika bensin- och dieselmotorer till olika marknader. Alla de här motorerna ska godkännas, testas och homologiseras. Så är det inte med elbilarna. Det är en billigare hantering.
I USA har det alltid sagts att bilkunden vill komma till affären klockan 10 och åka därifrån med sin nya bil senaste klockan 13. Men i dag är BMW:s kunder i USA beredda att vänta upp till sex veckor på sin nya bil och dessutom betala mer pengar för den än tidigare.
Räckvidd på 70-80 mil
Analysen går hand i hand med Volvochefen Håkan Samuelssons analys av förändringarna på marknaden.
Framöver tror Nicola Peter att det viktiga är att fortsätta ta kontroll över underleverantörerna och minska på lagerhållning och onödiga kostnader.
Omställningen till elbilar går snabbast i Europa och trots att BMW i dag saknar elbilar i flera segment är Nicola Peter inte orolig.
– Framåt 2023-2024 kommer vi att ha en elbil i alla de viktiga segmenten. Vi har precis sjösatt våra nya drivlinor och det ser positivt ut. Vi kommer att kunna möta EU:s utsläppskrav och vi kommer att sänka kostnaderna och bibehålla vinstmarginalen. säger Nicola Peter i en intervju för branschtidningen Automotive News.
Enligt Peter blir tillgången av laddplatser ett större problem än elbilarnas räckvidd. Peter tror att batteristorleken stannar vid en räckvidd på 70-80 mil vilket skulle räcka för de allra flesta bilister i Europa. Nästa steg blir att klara snabbladdning av de batterierna på ett bättre sätt än i dag.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se