Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Försäljningen backar rejält med tack vare höga priser och Polestars börsnotering gör Volvo Cars bra vinst för andra kvartalet 2022.
Försäljningen backar rejält med tack vare höga priser och Polestars börsnotering gör Volvo Cars bra vinst för andra kvartalet 2022.
Försäljningen backar rejält med tack vare höga priser och Polestars börsnotering gör Volvo Cars bra vinst för andra kvartalet 2022.
Försäljningen backar rejält med tack vare höga priser och Polestars börsnotering gör Volvo Cars bra vinst för andra kvartalet 2022. Foto: Volvo Cars

Trots säljras – Volvo Cars behåller vinstmarginal

Försäljningen fortsätter att rasa för Volvo Cars.

Men höga priser på elbilar och laddhybrider håller uppe resultatet.

Och börsnoteringen av Polestar gav klirr i kassan.

Volvo Cars har presenterat sitt ekonomiska resultat för andra kvartalet 2022. Och för de som tittar på försäljningssiffror är det en dyster läsning.

Volvo fick nöja sig med en nybilsförsäljning på drygt 143 000 bilar vilket är massiva 27 procent ner jämfört med samma period förra året. Och då ska vi komma ihåg att det gick tungt även på våren 2021.

Av nybilsförsäljningen var 31 procent laddbara bilar och 7,3 procent elbilar. Även det en viss missräkning då Volvo Cars förväntas ställa om snabbt till att bara sälja elbilar om några år.

Men tack vare högre priser på bilarna och att Volvo Cars sålt välutrustade bilar backade vinsten inte lika mycket som försäljningen. Volvos vinst för andra kvartalet var två procent lägre än för samma period förra året.

LÄS OCKSÅ: Nya Volvo-chefen om framtiden och elbilar 

Polestar gav klirr

Och trots minskad försäljning kunde Volvo hålla vinstmarginalen på hyggliga 6,5 procent. Något lägre än Volvos långsiktiga målsättningen men klart godkänt med tanke på det besvärliga världsläget med krig i Europa och ökade råvaru- och energipriser.

Att Polestar börsnoterades på Nasdaq pumpade upp den totala vinstmarginalen till 15,1 procent men det handlar förstås om en kortvarig glädje.

– När vi ser tillbaka på Volvos prestation under det andra kvartalet i en turbulent värld är vi nöjda, kommenterar nye vd:n Jim Rowan siffrorna.

– Efterfrågan på våra produkter fortsätter att vara stor.

Problemen med covid-nedstängningar i Kina påverkar Volvo Cars negativt och även omställningen till att sälja fler elbilar. Volvo Cars väntas ha fortsatt problem även under resten av åren men målsättningen att dubbla andelen elbilar 2022 jämfört med 2021 kvarstår. 

Målsättningen är också fortsatt att sälja fler bilar totalt 2022 jämfört med 2021.