Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilköparna letar efter trygga och förutsägbara lösningar – även när de köper en begagnad bil.
Bilköparna letar efter trygga och förutsägbara lösningar – även när de köper en begagnad bil.
Bilköparna letar efter trygga och förutsägbara lösningar – även när de köper en begagnad bil.
Bilköparna letar efter trygga och förutsägbara lösningar – även när de köper en begagnad bil. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Trygga paketlösningar framtiden för begbilaffären

Höjda räntor och skenande priser.

Då letar bilköparna efter trygga och förutsägbara lösningar.

– Bilköparna räknar på den totala månadskostnaden för sitt ägande och då stiger efterfrågan på paketlösningar, säger begbilsaffärskedjan Kamux vd Kerim Nielsen.

Bilhandeln hade ett tufft år förra året med minskad nybilsförsäljning, höga drivmedelspriser och under hösten även kraftigt höjda räntor för lån.

Marknaden för begagnade bilar tappade hela 17 procent av sin försäljning ifjol jämfört med året innan. 

Kamux vd Kerim Nielsen tror på en viss återhämtning under 2023 men att kundernas köpbeteende kan förändras.

– Som kund behöver man noggrant räkna på den totala månadskostnaden för sitt ägande och därav stiger också efterfrågan på paketlösningar. Med det menas att kunden vill ha hjälp med att skräddarsy sitt köp och ägande som ska inkludera allt från finans och försäkring till övriga tillval redan innan bilen lämnat butikslokalen. Allt för att få en bättre och mer övergripande koll på den totala kostnaden, säger Kerim.

Går på kända märken

Trots att vi får fler och fler nya bilmärken visade den osäkra marknaden förra året att bilkunderna föredrar de etablerade märken och modeller.

– Utseende och extra funktioner blir inte lika viktigt som tidigare. Vi ser också att många söker sig till mer etablerade återförsäljare med en stor volym av levererade bilar, något som vittnar om kunskap och erfarenhet av branschen.

Efterfrågan på elbilar syns även i begagnathandeln men däremot verkar det kommande stoppet för försäljning av bensin- och dieselbilar verkar inte ha påverkat efterfrågan bland de äldre bilarna, säger Kerim Nielsen.

Kamux analys av trenderna inför 2023 kan komma att påverka utbudet i begagnathandeln där vi hittills inte sett speciellt många paketlösningar som leasing eller abonnemang för de äldre bilarna.

MISSA INTE: 100-tals tester av begagnade bilar