Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros

Tufft år för Ola Källenius som vd för Mercedes

Det har varit ett tufft första år på jobbet för Daimlers svenske vd Ola Källenius.

Satsningen på elbilar, nedskärningar i produktionen och så en coronapandemi på det.

Enda riktiga ljusglimten är formel 1 där Mercedes radar upp segrar.

När Ola Källenius från Västervik på den svenska ostkusten började som lärling på Mercedes 1993 kunde han knappast drömma om att han skulle avancera till jobbet som vd för hela den stora biljätten. Men förra våren stod det efter en längre process klart att Ola Källenius efterträdde Dieter Zetsche och blev högste chef för Daimler, där Mercedes är det stora varumärket.

Och vilket första år det blivit för Källenius som ytterst ansvarig. Allt började med några gamla surdegar. Problembarnet Smart behövde uppfostras eller kastas ut. Det löste Källenius med att sälja av halva Smart till kinesiska Geely som passande nog precis börjat köpa på sig en större aktiepost i Daimler.

Källenius valde Sverige och Stockholm som värd för världspremiären av den nya elbilen EQC men brist på batterier och en större efterfrågan än väntat i Europa tvingade Mercedes att skjuta upp premiären för EQC i USA med närmare ett år.

Nästa huvudvärk för Källenius var de självkörande bilarna. Här stoppade Mercedes och BMW sitt gemensamma utvecklingsprojekt sommaren 2019 och Mercedes har i stället valt att gå vidare med andra partners, som bland annat NVIDIA där ett avtal var klart förra månaden. Mercedes tog ett steg tillbaka för att kunna ta flera steg framåt i tekniken som väntas slå igenom framåt 2025.

TEST: Mercedes EQC mot Audi e-tron och Tesla Model 3

Nästa stora teknologibeslut för Ola Källenius gällde vätgasbilarna. När en ny generation av suven GLC presenterades sa Mercedes att drivlinan med en vätgastank och bränslecell bakom elmotorn skulle leva vidare. Men ett år senare har Mercedes stoppat satsningen på vätgasdrivna personbilar och i stället sjösatt ett vätgasprojekt med AB Volvo för lastbilar och större transportbilar.

Så kom då coronapandemin som tvärbromsade hela bilindustrin under våren 2020. Precis som alla andra förlorade Mercedes miljardbelopp under tre vårmånader. Men återhämtningen har gått snabb och Källenius hoppas kunna visa en knapp, men ändå, vinst för andra kvartalet.

PROVKÖRNING: Mercedes GLC F-Cell

I spåren av coronakrisen har Mercedes fortsatt sin genomgång av modellprogrammet. Hela sju bilmodeller väntas bli bortplockade från handlare i Nordamerika och Mercedes flyttar också hem den produktion från USA och Mexiko. De fabriker som byggt Smart har fått andra uppgifter, sålts eller stängts.

Neddragningarna har tärt på relationen med det starka tyska bilfacket. Mercedes meddelade redan hösten 2019 att cirka 10 000 personer skulle tvingas lämna sina jobb de kommande åren. Vårens kris har i det närmaste dubblat den siffran. Att Mercedes samtidigt bygger upp stora batterifabriker för elbilssatsningen kan inte väga upp att tiotusentals bilarbetare kommer att mista sina jobb inom de närmsta fem åren.

Nedskärningar och nysatsningar har kostat stora belopp och Ola Källenius plånbok har kanske aldrig varit tunnare. I det läget är det många som visar att Daimler kanske inte skulle ha gjort sig av med de Tesla-aktier som företaget ägde fram till för sex år sedan. På den tiden ansågs ett ägande i Tesla vara en stor risk och alla väntade mer eller mindre bara på att Elon Musks företag skulle kollapsa under tyngden att bygga både en stor batterifabrik och få igång serieproduktion i stor skala.

Vi vet vad som hänt sedan dess. Värdet på Tesla-aktien har rusat och enligt initierande källor hade Mercedes aktieportfölj i Tesla i dag varit värd närmare 75 miljarder kronor.

De pengarna hade gärna Ola Källenius använt sig av för att lindra den ekonomiska smärtan han just nu genomlider.

Men det finns ett område där Ola Källenius verkligen inte har något att klaga på eller bekymra sig över. Hans älskade formel 1 går som tåget och alla väntar bara på att stjärnan Lewis Hamilton ska köra till sig Michael Schumachers gamla "oslagbara" rekord.

Fast just ja, Hamiltons kontrakt med Mercedes går ut i december. Attans.