Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Två Porsche-testförare omkom under hemligt test i Sydafrika

Vi nås nu av rapporter från Tyskland som säger att två av Porsches testförare i torsdags omkom under en testrunda.

Trots att det runt om i världen hela tiden rullar mängder med testbilar från biltillverkarna, bilar som avverkar oerhörda mängder mil, är det väldigt sällan man hör något om några större incidenter – som tur är. Men nu kan vi tyvärr berätta att en incident av väldigt allvarlig karaktär har inträffat. Två av Porsches testförare, hemmahörande i Weissach där Porsche har sitt utvecklingscentrum, har förolyckats i Sydafrika. De båda beskrivs som mycket erfarna förare, ändå var olyckan framme.

Enligt tysk media inträffade olyckan i torsdags på Volkswagens testbana i närheten av Upington i nordvästra delen av Sydafrika, inte långt från gränsen till Namibia. Bilen de satt i beskrivs som en fyrdörrars sportbil som inte var gatlegal. Det skulle kunna vara beskrivningen av en Panamera, men vi vet inte. Porsches enda uttalande är att det inte rörde sig om en elbil, det vill säga inte Taycan.

Här, mitt ute i ingenstans i nordvästra delen av Sydafrika, har Volkswagen/Audi en hemlig testbana som är 7,4 km från kurva till kurva och 2,5 km från raka till raka. Det var där dödsolyckan inträffade. Som vi ser på formen av banan så handlar det om en höghastighetsbana. Sannolikt har farten varit väldigt hög vid olyckstillfället. I tysk media beskrivs testet som ett extremtest, antagligen inte bara sett till den temperaturen i området utan även hastigheten.

Någon mer information från olyckan finns inte, enbart att de sydafrikanska myndigheterna har lagt beslag på bilen och kropparna efter de förolyckade.

På översta bilden i artikeln ses en Porsche Cayenne Coupé-mula från ett helt annat tillfälle.