Foto: Robin Törnros / Teknikens Värld

Tvära kast på begagnatmarknaden

Försäljningen av begagnade bilar bromsar in. Samtidigt skjuter priserna på begagnade elbilar i höjden. 

Totalt såldes 20 procent färre begagnade bilar i april, jämfört med samma månad i fjol. Det visar statistik från Motorbranschens Riksförbund, MRF. Oro för stigande räntor och skenande inflation har fått köparna att hålla i plånboken. 

– Vi tolkar att det är mer osäkerheten kring ekonomin snarare än kriget i Ukraina som orsakat detta trendbrott, säger Klaus Silfvenius på MRF i ett pressmeddelande. 

Suvar står sig bättre på marknaden jämfört med andra karosstyper. Elbilar tycks också vara fortsatt populära och särskilt Tesla går mot strömmen, som registrerar en ökning på begagnatmarknaden på hela 150 procent i april. Men hela elbilsmarknaden går starkt. 

– När försäljningen av begagnade dieselbilar sjunkit med nästan en tredjedel jämfört med april 2021 så har elbilar samtidigt ökat med 126 procent, säger Klaus Silfvenius. 

Det bekräftas av prisstatistik från Blocket. Sedan april förra året har priset på en begagnad elbil som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012–2021 ökat med 77 procent. Bara i år är prisökningen på elbilar 42 procent. Medianpriset på en elbil på Blocket är nu 479 000 kronor. 

– Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, och självklart spelar viljan att välja ett mer hållbart fordon in. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga, vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

Någon liknande utveckling ser man inte på andra bränsletyper. För bensinbilar har medianpriset stigit med 2,7 procent, dieselbilar har sjunkit med 1,6 procent och för miljöbränsle- eller hybridbilar har priset sjunkit med 6,6 procent.