Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tvärnit för laddhybrider i februari

Det går tungt på den svenska bilmarknaden just nu. Nya siffror för februari månad visar att försäljningen minskar. Det är framför allt privatköparna som sviker, och laddhybriderna minskar kraftigt.

Svenskar köper allt färre bilar. Branschorganisationen Mobility Swedens statistik för försäljningen under årets andra månad visar att det främst är privatköpare som har slutat köpa bil och att den totala minskningen skulle vara ännu större om det inte vore för företagsköparna.

Nyregistreringarna minskade med 13 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. Totalt såldes 18 442 nya bilar, vilket kan jämföras med de senaste fem årens februarisnitt som är 23 200 bilar. Privatkundernas andel av nybilsförsäljningen har minskat från cirka 50 till endast 37 procent.

– Ordertakten visar ännu tydligare än registreringsstatistiken att privatmarknaden är kall på grund av att klimatbonusen avskaffats och konjunkturläget. Nu är det företagen som håller uppe marknaden. Sedan halvårsskiftet 2021 har privatmarknaden varit drivande för den snabba ökningstakten av elbilar. Nu ser vi en tydlig inbromsning, men på grund av de långa leveranstiderna kommer effekterna av den avskaffade bonusen först att märkas efter sommaren, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Lika tydlig som privatkundernas minskade köplust är inbromsningen för laddhybrider. Försäljningen av laddhybrider minskade med 30 procent mot februari 2022. Samtidigt ökade elbilsförsäljningen med 13 procent. Elbilar och laddhybrider står nu tillsammans för 54 procent av den totala nybilsförsäljningen.

Volvo XC40 är fortsatt Sveriges mest sålda bil, tätt följd av Volvo XC60 och Volkswagen ID.4. Bland de laddbara bilarna ser det nästan likadant ut, XC40 på förstaplats, följd av Volkswagen ID.4 och Volvo XC60. Bland elbilarna ser topptrion likadan ut, men Kia EV6 kliver in på tredjeplats i stället för XC60 som inte finns som elbil.