Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tysk domstol dömer VW att köpa tillbaka sex år gammal Golf till nypris

Domstolen i tyska Augsburg har beslutat att Volkswagen måste betala fulla inköpspriset för en sex år gammal Golf till en man eftersom biltillverkaren anses ha agerat omoraliskt i samband med utsläppsskandalen.

För ett par veckor sedan skrev vi om hur domstolen i Stuttgart ålagt Porsche att köpa tillbaka en kvinnas Cayenne för 59 000 euro, minus avdrag för nyttjandet, plus betala skadestånd till henne. Anledningen till domen var att kvinnan kände sig bedragen av Porsche efter att fusket med dieselmodellers utsläpp uppdagats.

Ovan nämnda fall kan mycket väl ha varit vägledande eftersom tysk domstol än en gång har dömt i en bilägares favör. Denna gång handlar det om domstolen i Augsburg som har beslutat att Volkswagen måste återbetala ägaren det fulla ursprungliga priset för en Golf Plus som mannen köpte 2012. Domstolen lyfte fram att han och många andra kunder har blivit bedragna av Volkswagen genom att omoraliskt installera mjukvara som uppvisar en viss utsläppsnivå i testmiljö och en annan, olaglig nivå, i verkligheten.

Det riktigt unika i denna dom är att inga avdrag ska göras för målsägandens användande av bilen under sex år. Volkswagen ska helt enkelt betala tillbaka 29 907 euro och 66 cent till mannen – plus ränta.

– För första gången har en domstol i Tyskland dömt Volkswagen AG att betala skadestånd och ta tillbaka de omtvistade bilarna, utan avdrag för användning. Det här är ett juridiskt genombrott, säger målsägandens advokat till tidningen Bild.

Mannen som nu får lämna ifrån sig sin bil och få tillbaka alla pengar plus ränta blev häpen över domen men är väldigt nöjd och tacksam. Han hoppas nu att andra bilägare gör som honom (tar ärendet till domstol, reds anm).

Volkswagen har inte kommenterat domen och det är oklart om de överklagar den.

Denna dom har en helt annan kaliber än den om Porschen som vi nämnde i inledningen av artikeln. Denna gång avser domen en bilmodell som det kryllar av i Tyskland, i jämförelse med en Porsche Cayenne. Skulle domen anses vara prejudicerande kan det bli en oerhört dyr historia för Volkswagen-koncernen som efter dieselgate i Europa endast har kompenserat kunderna med ett starkt ifrågasatt fix medan de i USA har erbjudit kunderna återköp av närmare en halv miljon bilar och ekonomisk kompensation.