Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tyska delstaten Baden-Württemberg ska stämma Volkswagen

Som första delstat i Tyskland kommer Baden-Württemberg att stämma Volkswagen för fusk med utsläppen.

Efter dieselgate-skandalen fick Volkswagen genast uppleva en tuff tillvaro i USA med stämningar, stora bötesbelopp och enorma återköp av bilar. I Europa togs skandalen emot på ett betydligt mildare sätt, även om Volkswagen har tvingats att justera alla de dieselbilar som var belastade med fusket.

Men på senare tid har Volkswagen fått det allt tuffare även på europeisk mark, inte minst i hemlandet Tyskland där koncernen och dess olika dotterbolag har dömts till miljardböter, och tyska domstolar har på sistone också börjat döma i bilägarnas favör. Nyligen tvingades Volkswagen till återköp av en sex år gammal Golf Plus till nypris, likaså har Porsche dömts till fullt återköp plus ränta för en Cayenne som man hade fuskat med.

Om Volkswagen anser att ovanstående nämnda fall är problematiska är det ingenting mot vad som kan vara antågande. Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver nämligen att tyska delstaten Baden-Württemberg kommer att stämma Volkswagen. Anledningen är att delstaten har drabbats hårt av utsläppsfusket då Volkswagen-koncernens bilmärken är klart dominerande som officiella fordon inom myndigheter och departement.

Volkswagen har ännu ingen kännedom om en eventuell stämningsansökan inlämnad av Baden-Württemberg och vill därför inte uttala sig i ärendet. Men en talesperson för företaget säger att det inte finns någon rättslig grund till en stämning då bilar med de manipulerade dieselmotorerna är ”säkra och körbara” samt att de efter mjukvaruuppdateringarna också uppfyller nuvarande regelverk.

Andra tyska delstater har inlett andra typer av rättsprocesser mot Volkswagen, bland annat Bayern. Fler delstater kan mycket väl komma att följa Baden-Württembergs exempel i och med att Baden-Württemberg är långt ifrån ensamma om att ha Volkswagen-koncernens bilar som officiella fordon.

LÄS OCKSÅ: Ny tysk teknik ska rädda bensin- och dieselbilarna