Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tyska skattebetalare vill inte ge ägarfamiljer pengar

AB Volvo valde att stoppa sin aktieutdelning som ett resultat av coronapandemin.

Nu har samma bråk om utdelningar och vinster blossat upp i Tyskland. Ägarfamiljerna bakom Volkswagen och BMW vill få sina planerade utdelningar samtidigt som bilföretagen vill få hjälp av staten för att sälja bilar.

Vi känner igen diskussionerna om pengar till företagsägare och stöd från staten. I Sverige har det handlat om att aktiebolag som tar emot hjälp i form av korttidspermitteringar samtidigt inte kan dela ut bonusar till chefer och aktieutdelning till ägare.

Flera svenska företag, bland andra då AB Volvo, har gått med på att hålla tillbaka aktieutdelningarna för 2020 på grund av coronakrisen och att de under den här perioden fått statlig hjälp. Geelys Li Shufu, som äger Volvo Cars, tillhörde dem som ville att AB Volvo skulle hålla fast vid sin aktieutdelning, trots permitteringarna.

Nu har ett bråk blossat upp i Tyskland. De familjer som kontrollerar biljättarna BMW och Volkswagen planerar aktieutdelningar i miljardklassen. Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News planerar BMW en utdelning på totalt 16 miljarder kronor. Samtidigt får BMW:s cirka 20 000 anställda stora delar av sin lön betalad av den tyska staten

Syskonen Susanne Klatten och Stefan Quandt kontrollerar tillsammans 46,8 procent av aktierna i BMW och att få en nätt utbetalning på 7,3 miljarder kronor.

Volkswagen planerar att betala ut drygt 30 miljarder till sina investerare för 2019 där cirka 10 miljarder går till familjerna Porsche och Piech. 

Samtidigt vill både BMW och Volkswagen att den tyska staten, förutom stödet till de anställda, inför rabatter och premier för att få fart på nybilsförsäljningen igen efter coronakrisen.

Men kanske är det här lite för mycket att svälja för tyska skattebetalare som på olika sätt protesterat mot biljättarna. Upprörda skattebetalare får också medhåll från vissa politiker.

Både Volkswagens vd Herbert Diess och BMW:s vd Oliver Zipse försvarar de planerade aktieutdelningarna och menar att utdelningarna är ett resultat av ett bra 2019.