Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Tyska tillverkare förlorade 150 000 bilar

Bilproduktionen i Volkswagens, Mercedes och BMW:s fabriker har drabbats hårt på grund av stopp i underleverantörernas leveranser.

Enligt en uppskattning av analysföretaget LMC Automotive rör det sig om ett produktionsbortfall på sammantaget omkring 150 000 bilar under mars månad för tysk bilindustri.

De tyska biltillverkarna har varit värst drabbade av kriget på grund av landets närhet till Ukraina och på grund av beroendet av kabelhärvor från komponenttillverkare med produktion i Ukraina.

– De goda nyheterna är att vissa leverantörer har kunnat återstarta produktion trots kriget, det kommer ut vissa volymer nu, säger Jeff Schuster, chef för LMC Automotive, till branschtidningen Automotive News

Enligt LMC Automotive är Volkswagen-gruppen särskilt utsatt. LMC uppskattar att fem VW-fabriker förlorade över 10 000 bilars produktion under mars månad.  

Men det finns en ljusning i sikte. Tillverkarna jobbar hårt för att hitta alternativa leverantörer, och snart ser man resultatet av dessa ansträngningar.

– Det tar tid, men en sak som förvånar mig är hur uthållig bilindustrin är och hur snabbt man anpassar sig. Problemen kommer att påverka mindre i april som det nu ser ut, om inga andra problem tillkommer, säger Jeff Schuster.  

De senaste leverantörsproblemen har nyligen inneburit att till exempel Volkswagen flyttade fram sin ID.5-lansering till 6 maj. Mercedes har fått dra ner på produktionen i fabriken i Sindelfingen där man gör E-klass, S-klass och EQS. Porsche-fabrikerna i Zuffenhausen och Leipzig har tagit bort skift i produktionen på grund av komponentbrist.