Underleverantörerna dras med i Volvos framgångar

Mer än var tredje av Volvo Cars underleverantörer planerar att anställa fler under första kvartalet 2017 och över hälften tror på ökad orderingång.

Svensk industriförening, som har ungefär 1200 medlemsföretag bland underleverantörer, har de senaste tio åren gjort mätningar varje kvartal av läget i branschen. Underleverantörsbarometern, som undersökningen heter, gjordes senast i slutet på januari och den visar på mycket positiva resultat.

– Om förra kvartalet präglades av en viss deppighet när en del inte tyckte att affärerna hade tagit den fart som de förväntat sig så har det vänt nu. Särskilt anställningsplanerna visar på en stärkt optimism. Det är en ovanligt hög andel som vill nyanställa, säger Sinfs vd Anders Ekdahl till Dagens Industri. 

59 procent ökade försäljningen, jämfört med 45 procent förra gången, och 35 procent av företagen planerar att nyanställa, att jämföra med 21 procent vid förra undersökningen.

– Av dem är det drygt hälften som vill anställa produktionspersonal och över 30 procent som vill ha marknads- och säljpersonal. Det är en spännande kombination som visar att man både har behov av att tillverka mer men också att det finns självförtroende att ge sig ut och sälja, säger Anders Ekdahl.