Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Uniti

Uniti försatt i konkurs

Den presenterades som en futuristisk och mindre destruktiv körupplevelse, men av planerna kring den lilla svenska elbilen Uniti blev intet. Nu är företaget försatt i konkurs.

När Uniti presenterades under hösten 2015 var det positiva tongångar. Det skulle byggas ny, svensk elbil som tänktes fram utanför lådan så att säga. Billigare än allt annat skulle den också vara. Positiva tongångar med en karismatisk ledare i form av Unitis grundare, den i Australien födde Lewis Horne, i spetsen. Stundom liknades han vid Elon Musk och ambitionen var det inget fel på. Men sett i perspektiv verkar de mer jordnära detaljerna och egenskaperna, som att faktiskt kunna utveckla en egen bil, ha saknats. 

Uniti har ofta brottats med ekonomiska bekymmer under resans gång och så sent som innan senaste årsskiftet hotades bolaget av konkurs. Det undveks genom att man lyckades dra in ytterligare fem miljoner kronor, men nu är det slut. Nu har Lunds tingsrätt beslutat om att försätta bolaget i konkurs.

Få har sett Uniti One på annat sätt än på bild. Foto: Uniti

Den första bilden vi publicerade av Uniti var en märklig historia i mörker och motljus. Hur mycket till bil som existerade då, 2015, är svårt att säga – men tanken var att fordonet skulle utvecklas i Lund och tillverkas i Skåne. Under årens lopp har vi många gånger varit väldigt sugna på att provköra, eller bara åka och titta på konceptet – men någon körning blev det aldrig.

Insidan har genom åren bytt skepnad. Foto: Uniti

Storslagna planer

Under 2017 presenterades en produkt, Uniti One, dessutom med en hel del tekniska data och fakta inkluderat. Bland annat skulle den kunna gå 30 mil på en laddning och batteriet var på 22 kWh. Toppeffekten 102 hästkrafter, toppfart 130 km/h och acceleration 0-80 km/h skulle gå på 3,5 sekunder. Snabbladdningen skulle ge upp till 20 mil tillbaka på 30 minuter. Men, som sagt – det där var tekniska data som aldrig kunde bekräftas på något sätt. Däremot började bilen säljas via förbeställning genom MediaMarkt. Priset skulle ligga på mellan 145 000 och 199 000 kronor, men samarbetet med MediaMarkt verkade rinna ut i sanden. Kanske samtidigt som Uniti 2019 meddelade att produktionen av One skulle flytta till Silverstone Park i Northamptonshire, för att sedan slutmonteras på andra orter under licens. Priset var nu uppe i 224 000 kronor.

Seglivat luftslott?

Alltså, jag vet inte riktigt. Vid det här läget i historien har jag sjukt lätt för att bli efterklok och säga – jag trodde aldrig på det där. Inte en smula. Det kommer aldrig att flyga. Kanske allra mest för att vi aldrig fick se bilen rulla för egen maskin, än mindre köra den. Antalet småskaliga företag som går i konkurs innan produkten når marknaden har historiskt sett varit många, men om de överlevt så många år som Uniti brukar de alltid ha kunnat visa upp i alla fall en fungerande prototyp. Som rullar för egen maskin. Inte sällan är den där bilen då produkten av en riktig tänkares ambition – något som kanske inte alltid går att kombinera med verklighetens villkor. Det vill säga med allt från föreskrifter, säkerhet, anpassning till produktion och förmågan att hitta vettiga underleverantörer som till slut gör att produkten kan säljas till ett vettigt pris. Men innan allt det där brukar det finnas ett sådant driv att visa upp det första steget. Kolla här, vår bil fungerar! Kanske inte alla detaljer, men det tar vi senare – den kör ju! Fast det bjöds vi aldrig på av Uniti och därför är det ingen större förvåning att företaget nu går i konkurs. Det verkar mest ha varit ett luftslott och jag blir gärna motbevisad.