Foto: Uniti

Uniti mycket nära konkurs

Svenska Uniti Sweden AB hade en vision om att utmana den etablerade delen av bilindustrin, men efter år av motgångar är företaget nu väldigt nära att duka under.

Det var hösten 2015 som Uniti stack fram och presenterade sig som ett företag som ska frångå gamla principer inom bilbranschen. ”Det är dags för en mer futuristisk och mindre destruktiv körupplevelse”, sa Unitis vd och grundare Lewis Horne då.
Två år senare fick vi veta mer om den lilla elbilen som avsågs säljas via MediaMarkt.
Efter diverse motgångar meddelades under 2018 att framtida produktionen i Landskrona inte blir av utan att man förlägger den till Silverstone Park i England. Avsikten var att denna produktionsanläggning skulle fungera som mall för en rad andra produktionsanläggningar runt om i världen. Så långt kom man inte.

De ekonomiska problemen hopade sig, nya partnerskap bildades och löstes upp och flera miljoner i crowdfunding-pengar har inte kunnat täcka alla kostnader. I april 2020 ansökte företaget om rekonstruktion för att få en chans att ordna upp saker och ting, inte heller det har fallit väl ut.

Uniti One-prototyp under tillverkning. Foto: Uniti

Nu meddelar Lewis Horne i en längre artikel på LinkedIn att företaget är mycket nära konkurs. För att undkomma detta tråkiga öde behöver Uniti Sweden AB få in knappt 5,2 miljoner kronor på mindre än en vecka.

Lewis Horne berättar att de anställda i företaget inte har fått lön på en månad och att över hundra personer, sedan informationen nådde aktieägarna, har utlovat investeringar på runt två miljoner kronor.