Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppförsbacke för SsangYong – nu till salu

Koreanska biltillverkaren SsangYong Motor – som flera gånger försökt etablera en import av bilar till Sverige – har stora ekonomiska problem. Efter att ha missat att betala ett lån har SsangYong ansökt om konkurs

Efter ett år med kraftigt vikande försäljning har SsangYong Motor ansökt om konkurs. Den koreanska biltillverkaren – med indiska Mahindra som stor ägare – missade att betala en delbetalning på ett lån på drygt en halv miljard kronor och hade inget annat val än att vända sig till den koreanska staten.

Bland långivarna till SsangYong finns JPMorgan Chase, Bank of America och BNP Paribas. 

Indiska bilkoncernen Mahindra, som äger 74,65 procent av SsangYong, plågas av den ekonomiska krisen och har under en lång tid letat efter köpare till SsangYong, men utan framgång.

Bara i år har försäljningen av SsangYong-bilar minskat med närmare 20 procent till strax under 100 000 bilar.

SsangYong har ansökt om en rekonstruktion som ger dem tre månader att komma överens med långivare om en väg framåt. Indiska Mahindra köpte SsangYong 2010 men har inte lyckats få fart på försäljningen. 

Redan i september fick företagsledningen i Mahindra okej från sina aktieägare att försöka göra sig av med ägandeskapet i SsangYong.

Startade 1954

Så om någon är sugen på att köpa en biltillverkare så finns verkligen chansen nu. I Sverige säljs SsangYong-bilarna Tivoli, XLV, Rexton och Musso där den senare är en pickup.

SsangYong Motors grundades redan 1954 och har sedan dess en lång tradition av att tillverka en rad olika fordon. 1991 tecknade SsangYong ett avtal med Mercedes som gav den rätten att använda Mercedes-modeller som grund för ett utökat modellprogram. För 20 år sedan inleddes arbetet med att bygga en export av bilar till Europa. 

2010 köpte indiska Mahindra tre fjärdedelar av SsangYong men trots en stor inhemsk marknad i Indien blev det aldrig några större försäljningsvolymer för koreanerna.

Nu ser den snabba investeringstakten med krav på elektrifiering och teknik för självkörande bilar och kraftigt vikande försäljning under coronapandemin att knäcka SsangYong Motor en gång för alla.