Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aston Martin kan vara på väg att bli saudiarabisktAston Martin kan vara på väg att bli saudiarabisktAston Martin kan vara på väg att bli saudiarabiskt
Aston Martin kan vara på väg att bli saudiarabiskt Foto: Xavi Bonilla / DPPI / Shutterstock

Uppgifter: Saudiarabien vill investera i Aston Martin

Källor uppger till Financial Times att den saudiarabiska staten vill köpa in sig i brittiska sportbilsmärket Aston Martin. Enligt tidningen kan affären vara värd uppemot 2,5 miljarder kronor.

Det är mycket som händer inom Aston Martin-sfären. Tidigare i år gjorde företaget klart med förre Ferrari-chefen Amadeo Felisa som ny vd för företaget, och därtill har man inlett ett elektriskt samarbete med Britishvolt om att börja tillverka elbilsbatterier. Försäljningen har varit uppgående, mycket tack vare suven DBX.

Trots det aktievärdet rasat. Under torsdagen nåddes ett nytt bottenrekord efter ett ras på 20 procent. Totalt har värdet minskat med 68 procent enbart i år.

Kanske är det därför som Saudiarabien har fått upp ögonen för märket. Den statliga förmögenhetsfonden PIF (Public Investment Fond) – som tidigare bland annat investerat i engelska fotbollslaget Newcastle och byggt upp nya golftouren LIV Golf – ska enligt affärstidningen Financial Times vara redo att köpa en andel i Aston Martin.

Oljelandets investeringar utanför bilindustrin har varit kontroversiella då Saudiarabien har ett tämligen skamfilat rykte. Människorättsorganisationen Amnesty menar att landet har ”en fruktansvärd inställning när det kommer till mänskliga rättigheter”.

Frågan är dock om Aston Martin kommer att ha så mycket till val. Intäkterna är fortsatt låga då man upplever leveransförseningar till ordnarna av limiterade superbilen Valkyrie. Företaget säger dock att beställningarna fortsätter att ticka in, men enligt FT söker Aston Martin finansiering för lansering av nya modeller.

Ett alternativ till saudiaraberna ska enligt Autocar vara en amerikansk investeringsfond. Det statliga saudiska oljebolaget Aramco har sedan tidigare ett avtal med Aston Martins formel 1-stall, vilket inkluderar sponsring och licensavtal.

PIF har inte velat svara på de nya uppgifterna, uppger Automotive News.