Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppgifter: Tesla rekryterar designer från Volvo

Enligt engelska Auto Express har Tesla lyckats rekrytera brittiske designern Ian Kettle –  mannen bakom Volvo XC40:s former.

Enligt Auto Express slutade Kettle på Volvo redan i februari, vilket styrks av brittens LinkedIn-profil. Auto Express ska också ha fått bekräftat av personer inom Volvo att Kettle inte längre jobbar inom företaget.

Istället ska flyttlasset ha gått till Los Angeles. Enligt vad Auto Express erfar ska Kettle sedan några veckor tillbaka arbeta som senior designer hos elbilstillverkaren Tesla. Kettle ska enligt uppgift ingå i ett designteam som styrs av före detta Mazda-designern, amerikanen Franz Von Holzhausen. Vilka modeller Kettle arbetar med går bara att spekulera i, men de senaste veckorna har det ryktats om att Tesla jobbar hårt på en ersättare till Model S, såväl som en mindre, billigare modell som Elon Musk lovat ska presenteras inom en femårsperiod.

Varken Tesla eller Kettle har ännu bekräftat uppgifterna.

Om de stämmer är det den andra övergången från Volvo till Tesla. 2016 gick Volvos dåvarande inredningschef Anders Bell över till den amerikanska elbilsjätten.

Ian Kettle vid premiären av XC40.Ian Kettle vid premiären av XC40.Ian Kettle vid premiären av XC40.
Ian Kettle vid premiären av XC40.

Ian Kettle är utbildad vid Royal College of Art i London samt vid Coventry University. Enligt Kettles LinkedIn-profil började han arbeta inom Volvo i mars 2012, då som exteriör designer. Redan hösten efter var han med och skissade fram Volvo XC40:s djärva, lite kantiga former. Kettle kom senare att leda det designteam som tog fram den slutgiltiga modellen.

När vi intervjuade Kettle i samband med premiären av Volvo XC40 i september förra året, en intervju du kan se här, sa Kettle att de första skisserna inte skiljde sig nämnvärt mycket från den färdiga produkten.

– Ändringarna är minimala. I oktober 2013 gjorde vi de första skisserna och 2014 byggde vi de första modellerna. Och när jag tittar på modellerna idag och jämför med den bil vi ser bakom oss (färdiga XC40 reds. anm) kan jag bara konstatera att förändringarna är mycket små.

Kettle har tidigare sagt att science fiction-filmer som Oblivion och Elysium, såväl som Sverige som land, inspirerat XC40:s design.

LÄS MER: Provkörning av Volvo XC40 D4 AWD Momentum Intro

LÄS MER: Volvo XC40 Årets Bil i Europa 2018