Foto: Glenn Lindberg

Urstarka nybilssiffror för februari

Antalet nyregistrerade bilar fortsatte att öka i februari vilket gjorde den till fjärde bästa februarimånaden någonsin.

Leonard Stavervik

Hela 23 735 personbilar registrerades under februari vilket är en ökning med 10,3 procent jämfört med samma månad föregående år, av dessa var 3 864 miljöbilar, det i sig en ökning med 16,9 procent jämfört med februari 2014.

Supermiljöbilarna ökade också men vi är fortfarande långt från grannlandet Norges siffror. Nyregistreringarna av supermiljöbilar ökade med 48 procent i februari, av alla registrerade bilar står dessa för 1,2 procent av försäljningen. Samma månad föregående år stod dessa för 0,9 procent av försäljningen. Sverige har fortfarande 1,5 procent lägre försäljning av supermiljöbilar än grannlandet Norge vilket beror på att Norge fortfarande har fler förmåner för dem som äger till exempel en Tesla eller någon annan supermiljöbil.

Under året hittills har 44 142 nya bilar registrerats, vilket är en ökning med 9,8 procent jämfört med föregående år under samma period.

Varför säljs det då så många nya bilar? Det finns flera orsaker men bland förklaringarna finns bland annat att inkomsterna ökar, låga räntor som gör det lättare att låna samt en ökande konjunkturförbättring, som nyligen bekräftades av en oväntat hög BNP-siffra för fjärde kvartalet.

Totalt sålde Volvo bäst med 4 762 bilar, i februari föregående år sålde Volvo 4 048 bilar. Volkswagen som ligger kvar på den eviga andraplatsen registrerades för 3 834 bilar. Det kan jämföras med 3 247 bilar samma månad förra året. Toyota kom på en tredjeplats med 1 496 bilar, förra året under samma period såldes 1 396 bilar. Det bilmärke som sålde näst minst antal bilar under februari var Jaguar med chockerande tio exemplar. Men Alfa Romeo var ännu sämre med endast nio bilar. Största procentuella tappen stod Land Rover och Lancia för, 49,5 respektive 72,3 procent.

Den bilmodell som var vanligast under februari var inte otippat Volvo V70 som registrerades i 2 156 exemplar, en ökning med 25,4 procent. Tvåa var Volkswagen Passat med 1 697 exemplar, en ökning med 52,6 procent. På februarilistans tredjeplats landade Volkswagen Golf med 1 306 bilar vilket är en ökning med 40 procent. På fjärdeplats hittar vi Volvo S60/V60 med 969 registrerade bilar, endast 2,1 procent fler än förra året.

Det kanske lite märkliga är att även dieselbilarna fortsätter öka trots att fördelarna med att köra diesel minskar. Listan för nyregistrerade dieselbilar leds som vanligt av Volvo V70 och Volkswagen Passat.

Bilden ovan är tagen vid vårt stora test av nya Ford Mondeo och nya Volkswagen Passat när de jämförs med Sveriges populäraste bil Volvo V70. Hela testet kan du ta del av här.