Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

USA-marknaden väljer bort bränslesnåla bilar

De rekordlåga oljepriserna får de amerikanska bilköparna att tänka mindre på bränsleekonomi. Fiat Chrysler Automobiles, FCA, ökar produktionen av suvar och lätta lastbilar.

FCA:s försäljningssiffror för den amerikanska marknaden visar på en tydlig ökning av efterfrågan på törstiga suvar och pickup-trucks, som Jeep och Dodge Ram. I sin omarbetade affärsplan, presenterad i onsdags förra veckan, skriver FCA att de räknar med att det låga oljepriset kommer hålla i sig och att det bidrar till den ökade efterfrågan på stora bilar.

Detta kommer att gå ut över tidigare satsningar på lättare och mer bränslesnåla personbilar, eftersom fabrikerna inte hinner producera de stora, bränsleslukande bilarna i takt med efterfrågan.

Små bilmodeller som Chrysler 200 och Dodge Dart får snart lämna plats på produktionsbanden för Jeep och Dodge Ram. Produktionen av Jeep ska enligt planeringen öka från dagens 1,2 miljoner till 2 miljoner år 2018. FCA planerar dessutom två nya modeller från Jeep – Grand Wagoneer och en Jeep pickup-truck.