Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

USA stämmer Volkswagen på mångmiljardbelopp

Amerikanska justitiedepartementet har under måndagen lämnar in en stämningsansökan mot Volkswagen för den utsläppsskandal som uppdagades i höstas.

Det var i mitten av september förra året som den gigantiska skandalen började rullas upp i USA. Från början handlade det om knappt en halv miljon USA-sålda VW-dieselbilar som hade manipulerats för att klara de hårda amerikanska utsläppskraven. Kort därefter erkände Volkswagen att de hade manipulerat bilar under flertalet år och att totalt omkring elva miljoner bilar världen över berörs, varav cirka 8,5 miljoner finns i Europa.

Det har spekulerats mycket och länge i vilka straff Volkswagen kommer att möta. Företaget har avsatt en summa om cirka 60 miljarder kronor som är tänkt att täcka kostnaderna för skandalen, en summa som Volkswagen nya vd har erkänt är för liten. De flesta experter har spekulerat i summor som ligger på flera hundra miljarder kronor. En schweizisk storbank räknade till och med fram att dieselgate, som skandalen ofta benämns, kan kosta Volkswagen så mycket som 731 miljarder kronor.

ALLT OM: Volkswagen-skandalen

Nu ser vi den eventuella första tunga kostnaden för Volkswagen, utöver de ”plåster på såren” som företaget redan erbjudit amerikanska kunder samt kostnaderna för själva åtgärderna. Det är det amerikanska justitiedepartementet som har lämnat in en stämningsansökan mot Volkswagen. Det gjordes under måndagen där den tyska biltillverkaren anklagas för fyra fall av brott mot USA:s lag om ren luft (Clean Air Act).

En högt uppsatt tjänsteman i justitiedepartementet talade om kännbara påföljder som kan uppgå till flera miljarder dollar.

– Vi anser att de (Volkswagen) visste vad de gjorde, att de avsiktligt bröt mot lagen och att konsekvenserna för hälsan var betydande, säger justitietjänstemannen som också påpekar att stämningen inte utesluter att justitiedepartementet fullföljer att åtala Volkswagen.

Omkring 600 000 bilar i USA berörs av Volkswagens utsläppsfusk.