Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Batteriet till Volvo EX90 måste innehålla råvaror från gruvor i USA.
Batteriet till Volvo EX90 måste innehålla råvaror från gruvor i USA.
Batteriet till Volvo EX90 måste innehålla råvaror från gruvor i USA.
1 AV 2
Jan-Erik Berggren smygtittar på bottenplattan: Jag viskar lite för alla lyssnar ju på VD:n...
2 AV 2
Batteriet till Volvo EX90 måste innehålla råvaror från gruvor i USA.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

USA:s tuffare batteriregler påverkar elbilsbranschen

USA kräver att 40 procent av kritiska mineraler och råvaror i elbilsbatterier kommer från amerikanska gruvor.

Men trots att det här betyder bekymmer för europeiska biltillverkare vill branschen i Europa inte svara med samma mynt.

– Jag tycker inte om protektionism men vi måste svara på något sätt, säger Renault-koncernens vd Luca de Meo.

EU presenterar i dagarna den stora så kallade batteriförordningen som ska reglera elbils- och batteribranschen i Europa. Där finns tydliga krav på hur batterierna ska tillverkas, hur de ska återvinnas och hur klimatavtrycket ska återvinnas. Bland annat finns direktiv som säger hur uttjänta batterier ska återlämnas för återvinning.

USA har redan infört motsvarande regler där man redan nu kräver att 40 procent av de mineraler och råvaror som används i elbilsbatterier kommer från gruvor och återvinningsanläggningar i landet. Kravet ökar till 80 procent redan 2027.

Det här ställer till problem för de tillverkare som exporterar bilar till USA och även för de som importerar råvaror eller färdiga batterier till sina bilfabriker.

USA är EU:s största handelspartner och inom vissa branscher råder mer eller mindre fri handel. Det finns förhoppningar att EU ska nå en överenskommelse med USA om fri handeln även gällande mineraler och råvaror till batterier. Det är dock en klen tröst då det än så länge inte finns så många gruvor eller raffinaderier i Europa. 

Men i stället för att möta USA med samma slags handelshinder till EU:s vill flera biltillverkare se att Europa satsar på rena energikällor och fler gruvprojekt för att locka till sig nya batterifabriker. Inom kort ska EU träffas för att diskutera USA:s nya regler och den gröna industriplan som presenterades förra veckan.

Renaults vd vill se ett svar

En som aktivt pratat om att EU måste skydda europeisk bilindustri är Renault-gruppens vd Luca de Meo.

– Jag gillar inte ordet protektionism för det leder till inflation och ineffektivitet, har de Meo sagt till fransk radio.

– Men jag tror att den europeiska gemenskapen måste svara på något sätt. Vi måste hitta ett sätt att skydda vår industri.

Flera europeiska bilmärken bygger redan sina nya elbilar i USA. Volkswagen bygger ID.4 i Tennessee och Mercedes bygger EQS SUV och EQE SUV i Alabama. BMW planerar att bygga hela sex nya elbilsmodeller i sin fabrik i North Carolina. Även Volvo Cars planerar att bygga elbilar i sin fabrik i USA.

Tillverkarna letar också efter sätt att köpa råvaror till batterier i regionen nära sina bilfabriker men fortfarande dominerar Kina marknaden vilket ställer till bekymmer när tillverkarna ska följa USA:s regelverk.

Förutom reglerna om var råvarorna till bilarna kommer ifrån införde Donald Trump skattelättnader för alla bilar som byggs i landet och som innehåller minst 75 procent material från landet.