Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nevs, Google Maps & PS Auction

Utrustning från Saab-fabriken i Trollhättan på auktion

Nevs framtid är högst osäker och parallellt med nedskärning av personalstyrkan auktioneras nu robotar och annan utrustning från Stallbacka-fabriken ut.

Nevs, eller National Electric Vehicle Sweden AB som företaget formellt heter, köpte en stor andel av konkursboet efter Saab Automobile för nio år sedan. Siktet har hela tiden varit inställt på tillverkning av elbilar, men vägen framåt har inte alls varit spikrak. Nevs har bland annat tappat rätten att använda namnet Saab, personal har varslats och sagt upp vid flera tillfällen och nya ägare till bolaget har beskrivits som rena rama luftslottet.
Speciellt många bilar har inte byggts. Inledningsvis var det fokus på en sista ”batch” Saab 9-3 och förra året kom Kina-byggda Nevs 9-3 EV på besök till Sverige.

I år har det framkommit att storägaren, kinesiska fastighetsgiganten Evergrande som har ett finger med i spelet i många branscher, har ekonomiska svårigheter av en magnitud som kan påverka, och till viss del redan har gjort det, hela världen. Evergrande sägs ha skulder som uppgår till närmare tre tusen miljarder kronor.

I somras meddelade Nevs att de varslar nästan hälften av personalen i Trollhättan. Kort därefter kom uppgifter om att ett kinesiskt konsortium är intresserat av Nevs, och ytterligare ett par veckor meddelade Koenigsegg ett de köper ut Nevs ur det tidigare gemensamma bolaget Meneko. Tanken var att Koenigsegg och Nevs tillsammans skulle tillverka bilar.

Så här såg det ut i fabriken i Trollhättan en gång i tiden.Så här såg det ut i fabriken i Trollhättan en gång i tiden.Så här såg det ut i fabriken i Trollhättan en gång i tiden.
Så här såg det ut i fabriken i Trollhättan en gång i tiden.

Samtidigt som Nevs ledning letar efter nya ägare pågår en utförsäljning av en del av bolagets utrustning. Det rör sig om tung utrustning såsom industrirobotar, lyftbord, vridbord och hydraulaggregat, men också lättare detaljer, exempelvis tryckluftsslangar, terminalskåp och små komponenter av olika slag. Totalt rör det sig om 266 objekt och allt auktioneras ut online via PS Auction. I skrivande stund är det två och ett halvt dygn kvar till objekten går under den virtuella klubban.

Har du alltid velat ha en ABB-robot av typ IRB6400R S4Cplus 2,5/150 M2000 som varit i drift i knappt 15 000 drifttimmar sedan år 2000, och som förstås har varit verksam i en klassisk, svensk bilfabrik – Stallbacka-fabriken i Trollhättan – då har du din chans nu. Eller varför inte några lamppelare som har lyst och blinkat medan Saab-bilarna har rullat förbi på bandet?