Saab 92 De Luxe Foto: Mattias Rabe

Varumärket Saab inte avgörande för Nevs

National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, ser det som ett jätteplus om varumärket Saab ingår i förvärvet av konkursboet efter Saab Automobile. Men affären står inte och faller om det inte blir så.

Det är Dagens Industri som har haft ett möte med Nevs huvudägare Kai Johan Jiang där han säger att Saab-affären blir av. Tidigare uppgifter har pekat på att affären kan falla om varumärket Saab inte ingår vid köpet, men det avfärdar Kai Johan Jiang. Han säger att man genomfört en riskanalys de senaste två åren och att affären genomförs oavsett om varumärket följer med eller inte. Men han påpekar också att det skulle vara ett jätteplus om det gör så.

 Kai Johan Jiang, som sagt upp sig vd för National Bio Energy och ska flytta från Peking till Trollhättan, känner ledsamhet mot den skepticism som finns mot affären och hans företag som ska bygga elbilar i Trollhättan. Han säger att satsningen är seriös och att de är medvetna om att det finns risker.

 – Visst är det ett högriskprojekt jag går in i. Men Saab är ett väldigt fint företag med stor innovationsförmåga och vi har hittat ett unikt sätt att ta bolaget vidare. Bilar drivna på el är framtiden, säger han till Dagens Industri.

 Hur mycket man köper Saabs konkursbo för vill han fortfarande inte avslöja. Däremot berättar han att man lagt en handpenning på 150 miljoner kronor och att varken kinesiska banker eller staten är inblandade i affären.