Verkstäderna dåliga på att bli godkända
Godkänd bilverkstad skulle sätta stopp för lurendrejeriet på bilverkstäder. Men genomförandet går trögt och bland allmänheten är kunskapen låg.
På hösten 2014 visade TV4:s Kalla Fakta hur sju av åtta bilverkstäder missade befintliga fel och hittade på egna, icke-existerande problem. De fuskade, helt enkelt, och lurade vad de trodde var intet ont anande kunder.
Men bilarna hade gåtts igenom och preparerats av dåvarande Motormännens Riksförbund, nu M Sverige. Det blev ett ramaskri. Dåvarande konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund hotade med tvingande lagstiftning kring administration och oanmälda kontroller, som en slags certifiering för att få lov att driva bilverkstad – om inte branschen klarade av att rensa upp i träsket på egen hand.
Så föddes Godkänd bilverkstad (GBV), en frivillig certifiering för bilverkstäder där de förbinder sig att ha ordning på sin verksamhet, med kvalitetsledningssystem, revisioner och oannonserade stickprovskontroller. Bakom stod de två stora branschorganisationer som organiserar bilverkstäder: MRF och SFVF, som båda krävde att samtliga deras medlemmar skulle vara anslutna till GBV senast den 31 december 2019. Konsumentverket gav sitt godkännande, Per Bolund behövde inte lagstifta.
För med krav på dokumentation, uppföljning och stickprovskontroller för att stävja bedrägliga beteenden skulle det bli svårt att fuska, mycket svårare än vad det var vid den tiden.
Men det har inte avhjälpt problemen på det sätt man hade hoppats. Under 2022 var motor med 4 749 ärenden den kategori som drog på sig flest anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden. Av dessa rörde 485 ärenden kring service och reparation, en ökning med 20 procent jämfört med föregående år.
Samtidigt har det gått trögt med införandet av Godkänd bilverkstad. Så här snart tre och ett halvt år efter det uppsatta slutdatumet är det inte ens en fjärdedel, eller blott 24 procent, av Sveriges cirka 3 800 verkstäder som uppfyller kraven för Godkänd bilverkstad.
Av de som har kommit längst är det dels de största auktoriserade märkesverkstäderna, där bland andra Volkswagen var tidigt ute, och de stora, märkesobundna kedjorna, som till exempel Autoexperten och Mekonomen.
Autoexperten skriver på sin hemsida att man ”är som första verkstadskedja i Sverige att ha 100 procent av sina verkstäder kvalitetssäkrade enligt standarden”. Mekonomen uppger att alla deras anslutna verkstäder ska ha haft sina externa revisioner under 2023 och därmed, förhoppningsvis, kunna bli certifierade. De har båda sina ”paraplycertifieringar” färdiga på kedjenivå, men nere på verkstadsnivå återstår fortfarande en del revisioner innan allting är klart.
Samtidigt har Meca, en verkstadskedja som ingår i samma koncern som Mekonomen, fått ungefär 80 av sina 400 verkstäder certifierade i nuläget, enligt uppgifter i branschtidningen Motormagasinet. De ligger alltså lite efter, samtidigt som även de har en paraplycertifiering.
Andra verkstäder och kedjor, både auktoriserade och obundna, är GBV-godkända i högst varierande grad. Särskilt bland helt fristående verkstäder, som alltså inte tillhör någon kedja eller verkstadskoncept, är GBV-täckningen låg. Utan en övergripande organisation i ryggen är det helt enkelt svårt att klara av den omfattande administration som godkännandet kräver.
Där pyr också ett visst missnöje. En verkstadsägare som Teknikens Värld har pratat med säger att det kommer aldrig att hända, att man ”utsätter sig” för GBV-certifieringen. Kostsamt utan att ge någonting tillbaka, var uppfattningen.
Inte minst för att kännedomen om Godkänd bilverkstad är så dålig bland konsumenterna. En undersökning som genomförts på uppdrag av Mekonomen visar att bara 37 procent, eller en dryg tredjedel, av Sveriges bilägare har hört talas om Godkänd bilverkstad, och av dem som känner till det är kunskapen om vad märkningen innebär ändå låg. Om kunderna inte vet vad GBV är eller vad det innebär, varför skulle man då välja en Godkänd bilverkstad?
Intentionerna med Godkänd bilverkstad var de rätta, att man som kund inte ska bli lurad av sin bilverkstad. Men genomförandet har gått långt trögare än förväntat, målet är missat och bland konsumenterna är kunskapen dålig.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se