Victor Mullers skattesmäll: åtta miljoner

Tidigare Saab-chefen Victor Muller upptaxeras med åtta miljoner kronor. Det efter att det uppdagats att Muller fakturerat sin lön genom ett skatteparadis i Karibien, rapporterar Aftonbladet.

Victor Muller fick lön från Saab under 2010 och 2011, men enligt Skatteverket har han inte betalat skatt för den ersättning han fakturerat Saab Automobile för. Därför upptaxeras han nu med åtta miljoner kronor.

 – Vi ser det som ett kringgående av svenska skatteregler och syftet har varit att undgå beskattning, säger Johan Lundberg vid Skatteverket till Aftonbladet.

 I stället för att få lön har han fakturerat Saab genom sitt företag i Nederländska Antillerna i Karibien. Pengarna har kallats konsultarvoden och har skickats till ett konto i Spanien. Det har inte fallit i god jord hos Skatteverket som anser att Muller faktiskt varit styrelseordförande för Saab Automobile och inte bara konsult.

 – Den officiella mediebilden är att han har presenterat sig som styrelseordförande i Saab. Han har aldrig offentligt sagt att han är konsult, säger Johan Lundberg.

 Med anledning av detta använder Skatteverket nu lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Enligt Skatteverkets beslut ska Muller nu betala 2 043 256 kronor i inkomstskatt, men slipper straffskatt.

 Victor Muller har rätt att överklaga beslutet, annars har han fram till den 26 oktober på sig att betala beloppet.