Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Vill inte kopplas samman med Tesla

Nu stryker branschorganisationen ”self-driving” från sitt namn. De vill inte förknippas med Teslas körassistansprogram.

Sedan 2016 finns en lobbyistgrupp i Washington för den del av bilbranschen som är involverad i teknikutvecklingen för bilar som kan köra själv. ”Alla” är med, bland andra Ford, Volvo och Uber. Tills nu har gruppen burit namnet ”Self-Driving Coalition for Safer Streets”. Från och med februari heter organisationen  ”Autonomous Vehicle Industry Association”. 

”Self-Driving” fick göra en sista resa till soptippen. Förmodligen helt på egen hand. 

Organisationen skriver i ett uttalande att man vill tydliggöra skillnaden mellan ”Autonomous Vehicles” och körassistenter. ”Vi förespråkar autonoma fordon som klarar av hela körningen själv. Personer eller bagage i bilen är bara passagerare eller frakt.”

Utan att nämna Tesla vid namn är det just Teslas bruk – eller snarare missbruk – av begreppet ”full self-driving” som har lett till namnskiftet. Tesla marknadsför i USA en testversion av en avancerad körassistent under namnet ”Full Self-Driving”. Trots namnet är systemet allt annat än fullt självkörande. Föraren är 100 procent ansvarig och måste hela tiden vara fullt beredd på att ingripa.

https://youtu.be/sbSDsbDQjSU?t=201

LÄS OCKSÅ: Fullt självkörande Tesla-bilar rullar nu på vägarna

Det förstår inte alla Tesla-förare och ett flertal incidenter har rapporterats där förarna uppenbarligen har haft fokus på något helt annat. Ändå fortsätter Tesla att kalla systemet ”self-driving” vilket retar gallfeber på lagstiftare som arbetar för ökad trafiksäkerhet. Transportminister Pete Buttigieg kritiserade i en intervju skarpt företag som vilseleder allmänheten.

– Jag fortsätter tjata om det till jag är blå i ansiktet. Allt som du kan köpa på dagens marknad handlar om körassistansteknik, inte förarersättningsteknik. Vi måste vara kristallklara med det – även om företag inte är det, sa Pete Buttigieg till nyhetssajten The Verge. 

Att Buttigieg menar Tesla är ställt utom allt tvivel – i dag pratar inga andra tillverkare än Tesla om ”self-driving” eller ”autopilot”.