Foto: Shutterstock & Vinfast

Vinfast investerar i solid state-batterier

Vietnamesiska Vinfast är en ny aktör på elbilsmarknaden men satsar redan nu på morgondagens teknik – som kan komma snabbare än vad man tror.

Europaaktuella Vinfast kan leverera elbilar med solid state-batterier så tidigt som 2024. Detta då den vietnamesiska biltillverkaren har investerat ”tiotals miljoner dollar” i uppstartsföretaget ProLogium. Det taiwanesiska företaget, som visade upp sitt batteri 2012, har i dag tillverkat cirka 8 000 battericeller som nu är i sin testfas. En fabrik ska stå klar 2023 och ytterligare en kan komma att byggas tillsammans med Vinfast i Vietnam.

Solid state-batterier har fast elektrolyt i stället för flytande. De har högre energidensitet, är säkrare och mindre än dagens litiumjonbatterier samt ger längre räckvidd.

Även om det handlar om morgondagens teknik pekar det mesta på att kostnaden att framställa batterierna kommer att bli lägre vilket i sin tur ger billigare elbilar. Andra är inte lika övertygade – biltillverkaren Fisker har lagt sin satsning på is då de anser att batterierna är för krångliga att utveckla i dagsläget.