Vinfast VF 8, en av modellerna som ska lanseras i Europa. Här ses den i Vietnams huvudstad Hanoi.
Vinfast VF 8, en av modellerna som ska lanseras i Europa. Här ses den i Vietnams huvudstad Hanoi. Foto: NamLong Nguyen / Shutterstock

Vinfast-lansering i Europa dröjer

Vietnamesiska Vinfast hade planerat att lansera två modeller i Europa under andra halvan av 2022. Så blir det inte.

Anledningen till att det inte blir som planerat sägs beror på komplikationer till följd av brist på halvledarbaserade komponenter.

”Den globala störningen i leverantörskedjan för komponenter har påverkat Vinfast och vårt produktions- och leveransschema i Europa”, skriver Vinfast i ett e-postmeddelande till Automotive News.

Vinfasts avsikt är att sälja sina elbilar i Europa utan några mellanhänder via – inledningsvis – 50 butiker i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Flaggbutiken placeras i tyska Köln, en stad där Vinfast även tänker förlägga sitt europeiska huvudkontor.

Inledningsvis är det modellerna VF 8 och VF 9 som ska lanseras i Europa, numera med start i början av 2023. I ett senare skede är även modellerna VF 6 och VF 7 aktuella.

Vinfast har nyligen inlett sjötransporten av bilar som ska säljas på USA-marknaden. De väntas nå fram mot slutet av december månad. Först därefter kommer transporten till Europa och Kanada att inledas.