Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anghi/Shutterstock

Vinsten rasar med hela 56 procent för Mercedes

Daimler-koncernen släppte sin kvartalsrapport under torsdagen och den visar att det preliminära rörelseresultatet sjönk med 69 procent under första kvartalet jämfört med samma period föregående år. För Daimlers bilmärke Mercedes föll den justerade vinsten med 56 procent.

I spåren av pandemin har bilförsäljningen tappat hela 50 procent i Europa den senaste månaden enligt branshorganisationen ACEA, European Automobile Manufacturers Association.

För Mercedes-Benz, som ägs av Daimler, föll den justerade vinsten med 56 procent till 603 miljoner euro enligt det preliminära delåret.

För lastvagns- och bussdivisionen, som är en direkt konkurrent till AB Volvo, blev den preliminärt justerade vinsten 247 miljoner euro.

Foto: Glenn Lindberg

Biltillverkaren Hyundai har ökade intäkterna under första kvartalet men nettoresultatet sjönk kraftigt, vilket resulterar i att vinsten rasar med 44 procent till 3,8 miljarder kronor, vilket var långt under förväntan.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen räknar med 81 procent lägre vinst

Även fordonstillverkaren Traton, som äger bland annat Scania och Man, har släppt preliminära siffror för det första kvartalet som inte ser positiva ut. Scania berättade under förra veckan att de skulle mjukstarta produktionen redan den här veckan.

Lastbilstillverkaren AB Volvo släppte i veckan sin rapport som visade på bättre siffror än förväntat men man ser nu en negativ orderingång på grund av orderavbokningar. De berättade också att deras avtal för korttidsarbete har förlängts fram till den 22 september.

– Den finansiella påverkan av coronaviruset och den efterfrågekris som kan komma i kölvattnet av viruset gör att det känns bra att ha ett längre avtal, sa Volvos presschef Claes Eliasson. Det ursprungliga avtalet skulle pågå i tio veckor fram till 4 maj men förlängs nu till 22 september.

Analysföretaget Globaldata har räknat på bortfallet globalt sett ligger på 3,6 miljoner fordon och det kan betyda att branschens omsättning har sett en minskning motsvarande ungefär 1 136 miljarder kronor. Bara i Europa är bortfallet i produktionen ungefär 1,5 miljoner fordon enligt branschorganisationen ACEA.

Men det finns också ljusglimtar i mörkret, många biltillverkare har under en tid stött och blött och tagit fram nya rutiner och säkerhetstänk gällande coronapandemin. Ett flertal av dessa har redan eller kommer att sätta igång produktionen inom kort.