Volkswagen är nu störst i världen – Toyota tvåa

Under det år vi minst trodde att Volkswagen skulle gå om Toyota gjorde de just det – gick om Toyota. Nu kan Volkswagen titulera sig världens största biltillverkare (under år 2016).

Varje år vid den här tiden brukar de stora biltillverkarnas fjolår summeras, inte minst när det gäller försäljningen, och intresset är som alltid stort. Vi har till och med en tagg för ändamålet: världens största biltillverkare.

Inför årets summering var det nog många som ställde sig frågan ”Med hur mycket har Toyota distanserat Volkswagen?” i stället för ”Undrar om Volkswagen kan gå om Toyota?” med tanke på dieselgateskandalen som briserade i september 2015 och som stora delar av nyhetsrapporteringen under 2016 handlade om. Men faktum är att skandalen med höga utsläpp av farliga partiklar från flera av Volkswagen-koncernens dieselbilar inte har skadat försäljningen, åtminstone inte i nämnvärd omfattning. Skandalen har slagit som hårdast mot Volkswagen i USA, men som vi vet är USA-marknaden en av de mindre för koncernen. Däremot har Toyota haft ett tufft år i USA, en marknad där Toyota tillhör de allra största spelarna och där deras Camry är mer populär än någon annan personbilsmodell. Men Camry, som i nuvarande generation sjunger på sista version i och med att nya Camry presenterades för bara några veckor sedan, har inte sålt som brukligt vilket också avspeglar sig i den totala försäljningsstatistiken.

För när de båda biljättarnas siffror nu summeras står det klart att Toyota har ökat sin försäljning med 0,2 procent om man jämför 2016 med 2015. Samtidigt har Volkswagen ökat med 3,8 procent.

Det betyder att Volkswagen lyckades kränga 10,3 miljoner fordon (alla märken och fordonsslag inkluderade) under fjolåret medan Toyota ”endast” nådde upp till 10,2 miljoner fordon (alla märken och fordonsslag inkluderade). Marginalen mellan de båda är med andra ord väldigt liten, men i den här typen av sammanhang inte försumbar.

Den gren Toyota vinner i är i stället den finansiella vinsten. Enligt Automotive News ska Toyota under halvåret mellan april och september i fjol (årets sista kvartal är ännu inte redovisad) ha nått dubbelt så hög vinst som vad Volkswagen gjorde.

Frågan är om Toyota kan återta titeln som världens största biltillverkare under 2017. Vad som talar emot det är Donald Trump då han vill straffbeskatta bilar som tillverkas utanför USA:s gränser, och Toyota har för avsikt att tillverka fler bilar i bland annat Mexiko, bilar som är tänkta att säljas i USA. Volkswagen har också denna typ av problem men inte i samma omfattning då de säljer betydligt färre bilar i USA än vad Toyota gör.

Vilken biltillverkare som är världens tredje största under 2016 är ännu inte fastställt, men förmodligen är det General Motors som lägger beslag på den platsen. GM hade till och med 2008 förstaplatsen i sin hand, 77 år i rad.