Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen återkallar bilar med DSG – i Japan

För andra gången på kort tid annonserar nu Volkswagen för återkallelse av sin dubbelkopplingslåda DSG. Men det är inte Europa det sker i utan Japan.

Teknikens Värld har under några års tid flertalet gånger skrivit om problemen med Volkswagens DSG-lådor. De senaste månaderna har det varit intensiva diskussioner (se länkarna nedan) på teknikensvarld.se i samband med artiklarna, inte minst den artikel i julas som fungerade som startskott – att Passat är slut som taxi på grund av DSG-lådan. Många är drabbade och Volkswagen-ägare med DSG-problem har hört av sig till Teknikens Värld då de alla söker efter ett ljus i mörkret.

 I mitten av mars kom uppgifter om att Volkswagen återkallar drygt 384000 bilar med DSG-låda i Kina. Nu kommer nya uppgifter, via nyhetsbyrån Reuters, om att Volkswagen återkallar ännu fler DSG-lådeförsedda bilar, denna gång i Japan. 91000 bilar är det som berörs och uppgifterna är bekräftade av Volkswagen. Vilken eller vilka DSG-lådor som berörs av återkallelsen är oklart. Den DSG-låda som är i hetluften här på hemmaplan är den som har beteckningen DQ 200, den sjuväxlade med torrlameller.

 Volkswagen säger att problem med DSG-lådan uppstår i Japan på grund av klimatet med temperaturväxlingar mellan varmt och kallt samt trafikflöde med mycket start och stopp. Men även att föroreningarna i vissa asiatiska städer är bakomliggande.

 Det låter både märkligt och absolut inte olikt den körning och det klimat som vi har här i Sverige och stora delar av övriga Europa.

 Ska Volkswagen gå de europeiska kunderna till mötes? Någon återkallelse här sägs inte vara aktuell, kanske aldrig någonsin? Det är enligt Volkswagen främst taxibilar med mycket start och stopp som är drabbade, inte privatkunder.

 I USA råder det också problem med DSG-lådan, därför har de där, likt i Kina, kraftigt förlängt garantin (10år och 16000 mil) utöver den återkallelse som genomfördes där för knappt fyra år sedan. Någon förlängd garanti har Europa inte sett röken av.

 Är det myndigheters auktoritet som är skillnaden mellan Europa och övriga världen?