Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ilari Nackel/Shutterstock

Volkswagen blöder 22 miljarder kronor i veckan

Coronaviruset har som bekant orsakat ekonomisk kris i princip överallt. Volkswagen meddelar nu att de kommer att behöva ta till drastiska åtgärder då de har fasta kostnader på över 22 miljarder kronor i veckan.

I en intervju med den tyska tv-kanalen ZDF berättar Volkswagens vd Herbert Diess att de troligen kommer att få säga upp personal på grund av coronaviruset. I nuläget säljer företaget i princip inga bilar bortsett från i Kina där försäljningen tilltagit något. Samtidigt så har de fasta utgifter som överstiger 22 miljarder kronor varje vecka.

– Vi måste tänka om produktionen. Vi har ännu inte den disciplin i Tyskland som vi hade på våra platser i Kina. Bara om vi, som Kina, Korea och andra asiatiska stater, får problemet under kontroll kan vi ta oss ur detta utan förlust av jobb. Det kräver ett mycket starkt ingripande, säger Herbert Diess.

LÄS MER: Volkswagen ID.3 kan försenas ett år

Volkswagen undersöker nu hur de ska kunna återuppta produktionen och samtidigt hålla sina anställda säkra från smitta. I nuläget är 671 000 personer anställda hos Volkswagen och de har 124 fabriker runt om i världen, varav 72 i Europa och 28 i Tyskland.

I en intervju med den tyska tidningen Boersen-Zeitung meddelar Volkswagens ekonomichef Frank Witter att företaget ännu inte utnyttjat några av sina bakkrediter. Krediter som sägs vara värda drygt 220 miljarder kronor.