Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen bygger ny fabrik i Turkiet

Volkswagen Passat och Skoda Superb ska skruvas samma i en helt ny fabrik i turkiska Manisa. Allt för att ge plats för elbilsproduktionen i väst. 

Volkswagen bygger en ny fabrik i turkiska Manisa. Det visar ett dokument som Automotive News har tagit del av. Fabriken ska ha en produktionskapacitet på 300 000 bilar per år och skapa 4 000 jobb i området, underleverantörer medräknade.

Fabriken ska stå klar 2022 och förse Östra Europa, Asien och Mellanöstern med fordon. Turkiets egna personbilsförsäljning har dock sjunkit med hälften jämfört första halvåret 2018.

The tredjedelar av de bilar som sätts samman i fabriken kommer att vara Volkswagen Passat – de övriga Skoda Superb.

LÄS MER: Provkörning av Volkswagen Passat och Passat GTE Sportscombi

Förra veckan nåddes vi av nyheten att kommande Volkswagen Golf Sportscombi ska byggas Wolfsburg och inte Zwickau som tidigare. Anledningen är att bereda plats för tillverkningen av märkets kommande elbilsmodeller. Det är av samma anledning som nu fabriken i Turkiet byggs. Fabriken i Emden (bilden ovan), som i dag bygger Passat ska bli en elbilsfabrik.

Tidigare var det sagt att Passat skulle byggas i Skodas fabrik i Kvasiny från och med 2023 men flyttas alltså även Skodas tillverkning av Superb därifrån.

Fabriken i Manisa, fyra mil nordöst om Izmir, beräknas att kosta en miljard euro att bygga – cirka 10,8 miljarder kronor.