Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen dömda att kompensera tjeckiska dieselbilsägare

Utsläppsfusket kostar fortfarande Volkswagen stora summor. Nu har en tjeckisk domstol dömt Volkswagen att betala 221 miljoner kronor i skadestånd till ett par tusen drabbade bilägare.

När skandalen med utsläppsmanipulerande anordningar i miljontals av Volkswagen-koncernens dieselbilar blev känd 2015 gick företaget ganska omgående med på en rad åtgärder och kompensationer i USA. Drabbade amerikaner fick inte bara sina bilar åtgärdade, de kompenserades även med tiotusentals kronor samt erbjöds återköp av bilarna. Europeiska ägare fick bara möjlighet till åtgärd, det vill säga ingen form av kompensation.

Nu har en domstol i Prag ålagt Volkswagen att betala skadestånd till tjeckiska Volkswagen- och Skoda-ägare. Domen föll redan i mars tidigare i år men det är först nu som den har blivit offentlig.

Drivit skadeståndskravet har grupptalan Safe Diesel gjort. De säger sig representera över 7 000 bilägare i Tjeckien, men domen berör endast 2 435 av dessa, det vill säga de ägare som ingick i Safe Diesel vid processens början.

Kravet var att varje drabbad bilägare i Tjeckien skulle kompenseras med 220 000 tjeckiska kronor, omkring 91 000 svenska kronor. Så blev det också. Domstolen dömde Volkswagen till 533 miljoner tjeckiska kronor i skadestånd, motsvarade drygt 221 miljoner svenska kronor, vilket är detsamma som ungefär 91 000 kronor per bilägare.

– Detta är ett europeiskt genombrott i ämnet. Vi lyckades driva igenom samma ersättning som i USA, säger advokat Frantisek Honsa som representerar Safe Diesel.

Innan domen föll den 22 mars hade Volkswagen möjlighet att komma med invändningar men lyckades inte innan domstolens deadline. Det betyder inte att Volkswagen är nöjda med utfallet.

– Vi anser att domarna är bristfälliga och kommer att överklaga dem, säger en talesperson för den tyska fordonskoncernen.

Skoda, vars hemland är just Tjeckien, menar att ägarna av de drabbade fordonen inte har lidit någon skada. Om de anser att de amerikanska bilägarna, som kompenserades ekonomiskt, tog skada av fusket vet vi inte.

Volkswagen hävdade för snart fyra år sedan att amerikanska kunder (cirka 0,5 miljoner bilar) hade drabbats hårdare än europeiska (cirka 8,5 miljoner bilar).

Skoda, till skillnad från exempelvis Volkswagen och Audi, säljs inte i USA.

Enligt Safe Diesel har 165 000 tjeckiska bilägare drabbats av utsläppsfusket som går under namnet dieselgate.