Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen dömda till tyska böter på en miljard euro

En ovanligt stor summa får Volkswagen böta i hemlandet efter skandalen med höga utsläpp hos miljontals dieselbilar.

För snart tre år sedan ertappades Volkswagen med olika typer av aktiva fusk i över tio miljoner dieselbilar. För fusket har företaget nu ålagts böter på en miljard euro i hemlandet Tyskland, ett av de största bötesbelopp som tyska myndigheter någonsin utdömt till företag. Beloppet motsvarar drygt 10,1 miljarder kronor. Volkswagen har valt att acceptera boten.

”Efter noggrann granskning accepterar Volkswagen AG böterna och kommer inte att göra en överklagan. Genom att göra så erkänner Volkswagen AG ansvar i dieselkrisen och ser det som ett stort steg mot att denna ska övervinnas”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det tyska beloppet är betydligt mindre än det bötesbelopp som Volkswagen dömdes till i USA i fjol.

Volkswagen kan komma att dömas till fler böter, dock inte i Tyskland. Dessutom pågår en stor mängd civilrättsliga utredningar och stämningsansökningar från drabbade fordonsägare som kan leda till vidare utgifter.

Volkswagen har sedan en tid tillbaka avsatt hundratals miljarder kronor för att täcka utgifter i samband med dieselgate-skandalen. Den tyska boten sägs inte ingå i denna reserverade pott utan kommer att drabba kommande finansiella resultat.